Ingredience: | |
květák | 1 ks |
vejce uvařené natvrdo | 3 ks |
šunka | 150 g |
oranžová paprika | 1 ks |
nasekaná pažitka | hrst |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Lehká letní večeře....
Květák rozebereme na malé růžičky, povaříme v osolené vodě pár minut, aby květák nebyl moc měkký, ale tzv. "na skus", slijeme vodu a prudce ochladíme. Z natvrdo uvařených vajec oddělíme žloutek a rozmačkáme jej. Bílek jemně nasekáme. Šunku nakrájíme na jemné nudličky (používám výhradně šunku, která obsahuje nejméně 80% masa). Papriku nakrájíme na malé kousky a vše smícháme s vychlazenými růžičkami květáku, přisypeme nasekanou pažitku. Žloutky rozmícháme se zakysanou smetanou a vmícháme do salátu (kdo si nemusí hlídat váhu, může dát půl na půl zakysanou smetanu a majolku), ochutíme dle chuti solí a pepřem (pokud bychom dělali verzi s majolkou, je dobré přidat pár kapek citronové šťávy). Promícháme a necháme v chladu odležet nejméně hodinu, aby se chutě ingrediencí propojily.
Servírujeme s rukolou, nebo polníčkem a pečivem, nejlépe celozrnným.
Podrobné info: