Pažitka
Název:

Kynuté buchty


Kynuté buchty


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka500 g
rozpuštěné máslo100 g
žloutek1 ks
vejce1 ks
vanilínový cukr1 balíček
kůra z jednoho citronu dle chuti
sůl špetka
mléko250 ml
droždí3/4 kostičky
cukr3 lžičky
sádlo2 lžíce
domácí švestková povidla dle potřeby
Postup přípravy:

Dneska jsem si zavzpomínala na část mého života v Irsku. Jééé hnedle bych vrátila čas, bylo to moc fajn. Sice se mi moooc stýskalo, ale pozitiva převažovaly. Maminka mi musela neustále posílat různé balíčky s ingrediencemi, které jsem tam neměla dostupné a potřebovala jsem je nejen na pečení, ale i vaření. Když jsem poté udělala nějakou tu českou mňamku, tak z toho byli místí úplně paf. Pak jsem dostávala menší "úplatky" v podobě hrníčků, chňapky. Dnes tedy byly kynuté buchty, aneb "Honzovky", tentokrát plněné domácími švestkovými povidly.

Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Ten přidáme k ostatním ingrediencím do robotu, umícháme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až se zdvojnásobí objem. Po vykynutí propracujeme a necháme ještě chvíli kynout.
V pekáči rozpustíme 2 lžíce sádla, buchty budou hezky křupavé. Těsto vyjmeme na vál a nakrájíme z něj 24-28 kousků těsta (podle velikosti, já měla velikost golfového míčku). Každý kousek rozmáčkneme dlaní do placky, vložíme lžičku připravené náplně, zabalíme, otočíme a rovnáme do pekáče. Každou buchtu potřeme sádlem, aby se nám neslepily. Pečeme při 180°C asi 30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí24 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno