Pažitka
Název:

Kynuté buchty plněné Ghítelou


Kynuté buchty plněné Ghítelou


Ingredience:
Ingredience:
mouka (půl na půl hladká špaldová a hladká celozrnná)1 kg
droždí1 kostka
himalájská sůl3 lžičky
mandlové mléko Provamel1/2 l
bílý jogurt Holandie1 ks
slunečnicový bio olej3 lžíce
kypřící prášek bez fosfátů1 lžička
Alsan bio dle potřeby
Náplň:
Ghítela dle potřeby
Bioláda Zahrada dle potřeby
Postup přípravy:

Jelikož jsme měli těsto zadělané na langoše a část zbyla, využila jsem těsto k přípravě buchet a zároveň jako pokus k otestování reakce na mléčnou bílkovinu. Těsto obsahuje bílý jogurt, kde je mléčná bílkovina obsažena. Jelikož je na ni syn alergický je zapotřebí občas vyzkoušet zda alergie přetrvává, rozhodla jsem se pro test právě s buchtami, a když už hřešíme, tak pořádně a za parťáka jsem si zvolila mojí oblíbenou Ghítelu, která je prostě jedinečná a mohu říct, že s ní mám klidné svědomí. Jedná se o kvalitní produkt, který má ve složení arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě. Pojďme tedy na Ghítela buchtičky.

Mandlové mléko lehce přihřejeme a rozpustíme v něm droždí.
Do mísy si nasypeme mouku, přidáme jogurt, olej, sůl, přilijeme směs mléka a droždí a nakonec přidáme kypřící prášek, těsto důkladně prohněteme a necháme kynout. Dle receptu, který jsem podědila je nechat těsto kynout v chladu, ale těsto kyne kdekoliv a nechávám i při pokojové teplotě, přibližně 2 hodiny. Zbylé těsto můžeme skladovat v lednici.

Když máme těsto vykynuté, připravíme si 60g bochánky, které rozválíme na placky, na střed dáme Ghítelu, já nám dopřála a dávala jsem 1 a půl lžičky do jedné buchtičky. Vytáhneme si z těsta proti sobě cípy, které spojíme a v dlaních jemně poválíme a vytvarujeme buchtičky. Hotové buchtičky vložíme na pečící papír, který potřeme tukem, já zvolila Alsan bio, kterým jsem buchty rovněž před a po upečení potřela. Pečeme na 180°C přibližně 20 minut. Buchty necháme vystydnout, ale hodně málo lidí vydrží neochutnat dřív.

Test proběhl pozitivně a v dalších pokusech budeme pokračovat.

Náplně můžeme volit libovolné, v druhé variaci jsem plnila Bioládou Zahrada.
Ghítely se nemusí obávat lidé s ABKM, je vyrobena z Českého Ghíčka v bio kvalitě, které je kontrolováno a má atest, že neobsahuje mléčnou bílkovinu.

Využití těsta je všestranné - vdolky, langoše, buchty, koblihy
Těsto na 1 kg, já si dělám většinou poloviční porci a jogurt nechávám celý i na poloviční dávku.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno