Pažitka
Název:

Kynuté koláče


Kynuté koláče


Ingredience:
Ingredience:
mléko250 ml
cukr120 g
vlažné sádlo100 g
žloutek2 ks
sůl1 lžička
polohrubá mouka500 g
citronová kůra dle chuti
sušené droždí nebo 1/2 čerstvého2 lžičky
povidla, tvaroh, mák, ořechy dle chuti
máslo dle potřeby
mouka dle potřeby
cukr dle potřeby
Postup přípravy:

Není nad domácí koláče. Synáček to dobře ví, a tak si objednal tvarohové a povidlové. V první chvíli si ho chtěl koupit, ale to jsem rázně zamítla. Malej, tuhej, suchej a ještě k tomu za 15,-Kč! Pche...já jich udělala 12 velkých jako dlaň a jeden vyšel na nějakou pětikorunu.

Pokud budete zadělávat těsto v pekárně, tak stačí, když dáte suroviny do nádoby v pořadí jako je v receptu. Samozřejmě krom povidel.
Pokud ale budete zadělávat v robotu či růčo, tak je potřeba nechat vzejít kvásek.
Mléko necháte ovlažit a přidáte kvasnice plus lžíci cukru a dvou lžic mouky z uvedeného množství v receptu. Nádobu kde máte kvásek ideálně položíte víčko a nebo utěrku. Necháte na teplém místě a jakmile kvásek nabublá, tak můžete pokračovat dále.

K ostatní surovinám přilijete vzešlý kvásek a zapnete robot a nebo ruce.

Hníst musíte tak dlouho, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn.

Nádobu ve které bude těsto kynout opět zavřete víkem a nebo přehoďte utěrkou.

Těsto by mělo kynout alespoň jednu hodinu a nebo dokud nezvětší dvakrát svůj objem.

Těsto si rozdělte na 12 a nebo 24 kousků. Záleží, jak velké koláče chcete mít.

Jednotlivé kousky těsta podhrňte vespod a utvořte úhledné kuličky. Nechte 15 minut odpočinout a dlaní utvořte placičky, které naplníte tvarohem s cukrem a žloutkem, povidly, mákem…to záleží na vás.

Já jsem zvolila kombinaci tvarohu a povidel. Když jsou tedy povidla nahoře, uvnitř je schovaný tvaroh a opačně.

Náplň zabalte dovnitř a těsto důkladně stiskněte a otočte vespod. Znova a tentokrát už na plechu s pečícím papírem nechte pod utěrkou 10 - 15 minut odpočinout. 

Opět stlačte dlaní a prsty utvořte vyšší okraj. Jestliže se rozhodnete dělat menší koláče, tak okraj se krásně dělá dnem sklenice a nebo menšího hrníčku.

Okraje potřete jedním bílkem rozkvedlaným s trochou mléka a špetkou cukru.

Na koláče dejte horní náplň, rozinky, mandle…no a drobenku.

Tu si připravíte z mouky a moučkového cukru s trochou povoleného másla.

Dejte předehřát troubu na 180°C. Mezi tím koláče ještě malinko nakynou.

Pečte 20 - 25 minut podle velikosti a barvy okraje.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno