Ingredience: | |
nahrubo nastrouhaná cuketa | 4 hrnky |
hrubá mouka | 4 hrnky |
vejce | 2 ks |
čerstvé droždí | 1 kostka |
mléko | 1 hrnek |
rozpuštěné sádlo | 3 pol. lžíce |
majoránka | 1 hrst |
česnek | 1 palička |
uzené maso | 1 hrstka |
sůl | 1 špetka |
cukr | 1 špetka |
Nechcete někdo cuketu? Aneb další recept, jak zpracovat ten zelený zahrádkářský a chutný český "plevel".
Cuketu nahrubo nastrouháme, osolíme a vložíme do cedníku. Necháme kapat a asi po půlhodině pořádně vymačkáme veškerou tekutinu. Přendáme do mísy a zalijeme horkým mlékem. Promícháme a rozdrobíme kostku droždí. Přidáme špetku cukru. Rozklepneme vejce, přilijeme olej nebo sádlo, prolisujeme česnek, rozdrolíme majoránku, posekané uzené maso, promícháme a přisypeme postupně mouku. Raději po částech, přisypat můžeme vždycky. Promícháme a ještě dosolíme, spolkne to celkem hodně soli, mělo by to chutnat skoro až přesoleně. Necháme na teplém místě vykynout.
Pekáč vymažeme dostatečně olejem nebo sádlem a hmotu do něj vyklopíme, urovnáme a necháme ještě chvilku nakynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 180C a pekáč do ní vložíme. Jakmile se nám utvoří pevný povrch, potřeme shora olejem nebo sádlem, můžeme i několikrát během pečení. Pečeme dozlatova.