Pažitka
Název:

Kynutý drobenkový koláč s žitnou moukou pro děti od 1 roku


Kynutý drobenkový koláč s žitnou moukou pro děti od 1 roku


Ingredience:
Těsto:
hladká žitná mouka200 g
polohrubá mouka200 g
mléko200 ml
třtinový cukr60 g
máslo60 g
žloutky2 ks
droždí (3/4 kostky)30 g
Náplň:
tvaroh1 vanička
jablečná přesnídávka1 balení
kompotované meruňky dle potřeby
strouhaná jablka dle potřeby
cukr dle chuti
Drobenka:
hrubá nebo polohrubá mouka, cukr, máslo v poměru 2:1:1
Postup přípravy:

Se žitnou moukou je to vždycky tak trošku složitější. Je hutná, mazlavá a hůř se s ní pracuje, na pečení sladkého se podle mě ani tak moc nehodí. Tento recept je ale výjimkou a dělá z této buchtičky i o něco málo zdravější hřích.

Vyšlehejte tekuté přísady na těsto a přidejte pevné, droždí do hmoty opatrně rozdrobte rukou a zapracujte. Těsto by mělo být tahavé a lepivé, ale určitě ne tekuté, mělo by držet pohromadě ve tvaru, jaký z něj uděláte. Nechte v teple pod utěrkou odpočívat cca 15 minut. 
 
Mezitím si vytvořte tvarohovou náplň smícháním měkkého tvarohu a dětské přesnídávky. Pokud to považujete za potřebné, ještě ji můžete i dosladit. 
 
Těsto roztahejte prsty do stran po dně menšího vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu, přelijte náplní a doplňte vybraným ovocem. Poté zasypejte ještě drobenkou. Pečte na 170°C přibližně 30 - 40 minut. 
 
Odrazila jsem se původně od tohoto receptu uživatelky teniska, které za něj tímto děkuji.

Dětská specifika

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno