Název:Kynutý drobenkový koláč s žitnou moukou pro děti od 1 roku
Ingredience:
Těsto: |
hladká žitná mouka | 200 g |
polohrubá mouka | 200 g |
mléko | 200 ml |
třtinový cukr | 60 g |
máslo | 60 g |
žloutky | 2 ks |
droždí (3/4 kostky) | 30 g |
Náplň: |
tvaroh | 1 vanička |
jablečná přesnídávka | 1 balení |
kompotované meruňky | dle potřeby |
strouhaná jablka | dle potřeby |
cukr | dle chuti |
Drobenka: |
hrubá nebo polohrubá mouka, cukr, máslo | v poměru 2:1:1 |
Postup přípravy:Se žitnou moukou je to vždycky tak trošku složitější. Je hutná, mazlavá a hůř se s ní pracuje, na pečení sladkého se podle mě ani tak moc nehodí. Tento recept je ale výjimkou a dělá z této buchtičky i o něco málo zdravější hřích.
Vyšlehejte tekuté přísady na těsto a přidejte pevné, droždí do hmoty opatrně rozdrobte rukou a zapracujte. Těsto by mělo být tahavé a lepivé, ale určitě ne tekuté, mělo by držet pohromadě ve tvaru, jaký z něj uděláte. Nechte v teple pod utěrkou odpočívat cca 15 minut.
Mezitím si vytvořte tvarohovou náplň smícháním měkkého tvarohu a dětské přesnídávky. Pokud to považujete za potřebné, ještě ji můžete i dosladit.
Těsto roztahejte prsty do stran po dně menšího vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu, přelijte náplní a doplňte vybraným ovocem. Poté zasypejte ještě drobenkou.
Pečte na 170°C přibližně 30 - 40 minut.
Odrazila jsem se původně od
tohoto receptu uživatelky teniska, které za něj tímto děkuji.
Dětská specifika:
- recept řadím do kategorie od 1 roku především z toho důvodu, že si nemyslím, že by děti do 1 roku s neustáleným stravovacím režimem měly mlsat buchty. Surovinově na něm snad kromě cukru není nic nevhodného ani pro menší děti, jedinou výjimku tvoří tvaroh v náplni, který se kvůli vyššímu obsahu bílkovin doporučuje od 1 roku věku.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno