Název:Kynutý koláč s tvarohem, meruňkami a švestkami
Ingredience:
Ingredience na těsto: |
hladká mouka | 250 g |
sůl | 1 špetka |
sušené droždí | 1 sáček |
cukr | 1 špetka |
vlažné mléko | 150 ml |
vejce | 1 ks |
rozpuštěné máslo | 80 ml |
moučkový cukr | 80 g |
Náplň: |
tvaroh v kostce | 250 g |
cukr | 1 hrstka |
vejce | 1 ks |
meruňky | 1 hrst |
švestky | 1 hrst |
Drobenka: |
moučkový cukr | 1 velká lžíce |
máslo | 1 ks |
polohrubá mouka | 1 hrst |
Na potření: |
před pečením | 1 žloutek |
máslo po upečení | 1 kousek |
rum po upečení | 1 lžíce |
Postup přípravy:Ovocné koláče jsou v sezóně v plném proudu. Tak přidávám jeden můj oblíbený, který si určitě oblíbíte.
Do mísy vsypeme prosátou mouku smíchanou se solí.
Doprostřed uděláme důlek a vsypeme do něj droždí, které trošku pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka a necháme droždí vzejít.
Pak přidáme cukr, přilijeme mléko, ve kterém rozkvedláme vejce a vmícháme máslo.
Propracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout.
Těsto vyklopíme na máslem vymazaný plech a rukama od středu roztahujeme dokulata.
Koláč potřeme tvarohovou náplní asi 1 cm od kraje a poklademe ovocem, posypeme drobenkou.
Okraje koláče potřeme rozšlehaným žloutkem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35 minut.
Ještě horký koláč hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Vychladlý koláč pocukrujeme.
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno