Pažitka
Název:

Kynutý mazanec


Kynutý mazanec


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka230 g
polohrubá mouka100 g
droždí20 g (1/2 kostky)
vlažné mléko115 ml
cukr60 g
vanilkový cukr (nebo zrníčka z vanilkového lusku, či vanilková esence)1 sáček
změklé máslo70 g
sůl4 g
nastrouhaná citronová kůra5 g
vejce1 ks
rozinky (namočit do rumu)50 g
nasekané loupané mandle50 g
mandlové lupínky, nebo sekané mandle na posypání
rozšlehané vajíčko na pomazání
Postup přípravy:

Pokud hledáte recept n mazanec, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna a na plechu se vám nerozjede do placky, ale zůstane krásně vysoký, tenhle podle Romana Vaňka je ten pravý. Peču ho pravidelně a vždycky se povedl. Jen je sázka do loterie, jak dlouho bude kynout. Někdy stačí hodina, jindy dvě a loni jsem potřebovala hodiny tři.

Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Nezamícháváme všechnu mouku, naopak omládek v míse vypadá jako sopka (tvořená moukou) a kráter uprostřed je zaplněn oním těstíčkem. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.

Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto (já nechávám pracovat robot). Nakonec vmícháme rozinky (slijeme z nich nejprve rum) a mandle a těsto necháme 30 minut vyzrát (na dřevu nebo umělé hmotě, nerez nebo mramor se nehodí, protože chladí).

Těsto skulíme do bochánku, dáme na plech a na teplém místě a zakryté utěrkou necháme kynout minimálně jednu hodinu (čas je velmi proměnlivý, záleží na teplotě, někdy kyne hodinu, jindy tři).

Místo bochánku můžeme vytvořit i pletený mazanec. Já pletu ze 4 dílů, je to jednoduché, najděte si na googlu heslo "pletený mazanec" a nebo třeba v tomto videu

Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět. Vykynutý bochánek potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a nahoře do kříže rozstřihneme/rozřízneme (pletený mazanec nenastřiháváme). Pečeme 40-50 minut na 160°C.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno