Pažitka
Název:

Kynutý závin s povidly


Kynutý závin s povidly


Ingredience:
Těsto:
prosátá hladká mouka300 g
sůl špetka
vejce1 ks
vlažné mléko100 ml
krupicový cukr100 g
droždí nebo pytlík sušeného droždí1/2 kostky
rozpuštěného vlažného másla100 g
Náplň:
povidla dle potřeby
Postup přípravy:

Občas člověk hledá něco snadného, co je raz dva hotové. Pokud pro vás není problém kynuté těsto, tak si tento recept naprosto zamilujete.

Nejprve si odvážíme a rozpustíme máslo.

Poté si vezmeme střední mísu a odměříme si mouku,

přidáme špetku soli,

jedno celé vejce,

cukr.

Droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Přidáme lžičku mouky, špetku cukru a soli a necháme vzejít kvásek.

Nyní přidáme i rozpuštěné vlažné máslo a

vzešlý kvásek.

Uhněteme v robotu nebo ručně. Těsto bude lepkavé, nebojte se toho.
Když těsto důkladně promícháte, tak si vezměte ještě větší místu, napusťte do ní horkou vodu a vložte do lázně mísu s těstem a přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 30 minut.

Teď si rozpálíme troubu na cca 180 stupňů.

Na plech si položíme pečící papír o velikosti plechu, lehce pomoučíme a položíme vykynuté těsto. To si lehce poprášíme hladkou moukou a rozválíme. Tlusté by mělo být cca 0,5 cm.

 
Plát těsta potřeme vrstvou povidel. Já kupuji Dobrá povidla na bedýnkách. Ta jsou nejlepší. Vyrábí je jedna Češka a nejsou moc sladká a jemně nakyslá po švestkách. Takové malé doporučení :-)

Těsto zarolujeme a dáme péct na 170 stupňů cca na 20 minut.
 Po vychladnutí závin nakrájíme a nejlépe podáváme s sklenkou vychlazeného mléka.
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Kuranova

    zavřít okno