Ingredience: | |
hladká špaldová mouka | 200 g |
polohrubá pšeničná mouka | 100 g |
třtinový cukr | 100 g |
povolené máslo | 125 g |
vejce | 3 ks |
zakysaná smetana | 200 ml |
hodně zralé banány | 2 ks |
kypřící prášek | 2 lžičky |
jedlá soda | 1/2 lžičky |
skořice | 1 lžička |
utlučená vanilka | dle chuti |
nasekaná hořká čokoláda nebo čokofleky | dle chuti |
Sladká tečka za sobotním obědem nesmí chybět. Krásně nadýchaná banánová bábovka se zakysanou smetanou je nejchutnější, co jsem za poslední dobu pekla - vláčná, přesto nádherně kyprá, žádná těžká buchta, jak by se od banánu mohlo čekat.
Troubu rozehřejeme na 180°C, kouskem másla vymažeme a hrubou moukou vysypeme formu na bábovku.
Povolené máslo, cukr a celá vejce vyšleháme mixérem, přidáme na hrubo rozmačkané (stačí mezi prsty) banány, zakysanou smetanu, mouku, kypřící prášek sodu a koření. Rozmixujeme dohladka a nakonec přidáme čokoládu, tu zamícháme ručně. Vlijeme do připravené formy, uhladíme a šoupneme do trouby. Upečení zkontrolujeme klasicky špejlí - v nejvyšším místě zapíchneme až na dno a musíme ji vytáhnout krásně suchou.
Podrobné info: