Pažitka
Název:

Kyselá koprová polévka s hlívou


Kyselá koprová polévka s hlívou


Ingredience:
Ingredience:
hlíva pokrájená na klínkycca 350 g
brambory4 ks
smetana1 kelímek
mléko0,5 l
cibule1 ks
drcený kmín1 vrchovatá lžička
posekaný kopr velká hrst
hladká mouka2 lžíce
máslo nebo sádlo1 lžíce
jemnější ocet3 lžíce
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Tento recept je inspirován krkonošskou polévkou známou jako "Zalítačka". Je to taková trochu ošizená kulajda, kterou mám fakt ráda a chtěla jsem vyzkoušet něco podobného a krajového abych si rozšířila repertoár a hlavně využít hlívu v takovéto polévce. Každopádně je výborná, originálně se do ní používají normální houby z lesa místo hlívy.

Kdysi jsem na tento recept někde narazila, zapamatovala si jméno a zhruba přípravu, ale už nevím, kde jsem na ni narazila a ani strejda google nepomohl. Nikoho v Krkonoších neznám, abych si recept ověřila a ani jsem v těchto končinách dlouho nebyla, že bych se zeptala. Takže pokud máte někdo originální recept na Zalítačku, tak budu ráda, když se s ním podělíte.

Brambory a cibuli nakrájejte na jemno. Do hrnce dejte máslo (sádlo), přidejte cibuli a zlehka ji opečte dosklovata, přidejte houby a ještě spolu s cibulí opékejte. Zalijte mlékem a litrem vody (nebo vývarem) a osolte. Vařte asi 10 minut a přidejte brambory a kmín, pak vařte dalších cca 5 minut. Ve smetaně si rozmíchejte mouku a vlijte ji za stálého míchání přes sítko do polévky. Provařujte na mírném plameni asi 15 minut. Před dovařením ochuťte octem a solí. Přidejte nasekaný kopr a povařte asi minutu. 

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno