Pažitka
Název:

Kyselo s domácím kváskem a sušenými houbami


Kyselo s domácím kváskem a sušenými houbami


Ingredience:
Na 1 litr polévky:
čerstvý kvásek120 g
sušené houby hrstička
brambory pár
vajíčko2 ks
máslo1 lžíce
sůl dle chuti
drcený kmín špetka
olej pár kapek
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Kvásek není jen na pečení, přizvat ho můžeme i k vaření – třeba kysela. Kyselo je hodně tradiční podkrkonošské jídlo, které má mnoho lehce odlišných variant a jehož podoba se typicky přizpůsobovala kapse domácnosti. 

Naše verze je založená na domácím, s láskou pěstovaném kvásku a voňavých houbách od babičky. 

Začneme sušenými houbičkami. Ty si namočíme do studené vody, počítejme tak hodinku. Pro snadnější pozdější odměřování dáme zhruba 250 ml. Jakmile nám uběhne čas, houby i s tekutinou přelijeme do hrnce, přidáme sůl a kmín a na mírném plameni povaříme – vaříme, dokud nejsou měkké. Odstavíme

Brambory uvaříme tak, jak to máme rádi.

Kvásek dobře rozmícháme v asi 800 ml studené vody. Mezitím nám malinko vychladly houby – vodu u nich necháme a přilijeme vodu s kváskem. Dobře mícháme a provaříme. Jakmile nám tekutina zhoustne, ještě v ní necháme rozpustit máslo pro lahodnější chuť. Poté ochutnáme a případně dosolíme.

Posledním prvkem je vajíčko – na kapce oleje ho lehce osmahneme.

Teď už stačí jen servírovat. Milovníci kyselých chutí si můžou dochutit kapkou octu.

Kyselo s čerstvými houbami se dělá úplně stejně, akorát vynecháme předmáčení a samostatné vaření hub. Houby jen nakrájíme a přidáme ke kvásku rozmíchanému ve vodě.

Ještě ke kvásku – ten se dá koupit nebo ho můžete dostat od nějaké dobré duše. Ovšem ten nejlepší je ten doma dělaný, takže pokud ho ještě nemáte, doporučuju!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavla Rychtářová

    zavřít okno