Pažitka
Název:

La peperonata aneb pariky a rajčata


La peperonata aneb pariky a rajčata


Ingredience:
Ingredience:
paprika (2 bílé a 2 žluté)4 ks
velká rajčata4 ks
loupaná, krájená rajčata v plechovce200 g
velká cibule1 ks
balzamiková redukce2 lžičky
olivový olej dle potřeby
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
bazalka2 lžičky
oregano2 lžička
zelené olivy bez pecky100 g
třtinový cukr1 - 2 lžičky
zeleninový vývar100 ml
lístky bazalky k podávání
Postup přípravy:

Hojnost paprik a rajčat si žádá dalšího zpracování a tak když jsem přemýšlela, co z nich udělám, vybavila jsem si jeden recept, ve kterém je obojího opravdu dost. Jedná se o italské jídlo, jehož základem jsou právě papriky a rajčata. Peperonata je italské jídlo, které je v Itálii bráno jako příloha, je to vlastně zeleninová směs, kterou si můžete dát jako přílohu, ale také třeba jako teplou variantu zeleninového salátu. 

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli a pak na troše oleje zesklovatíme. Jakmile je cibule zezlátlá, tak přidáme papriky, které jsme předtím omyli, zbavili vnitřku a nakrájeli na proužky. Opékáme do mírného změknutí paprik cca 10 minut. Poté přidáme rajčata nakrájená na kostičky a případně rajčata z plechovky (doporučuji přidat aspoň trochu, protože pomohou udělat jakousi "omáčku"), pokud je třeba, přidáme trochu cukru, jinak přidáme balzamikovou redukci, bazalku, oregano, sůl a pepř. Zeleninovou směs podlijeme trochou zeleninového vývaru a dusíme do změknutí paprik. 

Ke konci přidáme zelené olivy, nakrájené na kolečka. Necháme prohřát, a pokud je třeba, tak dochutíme solí a pepřem. Podáváme jako přílohu nebo jako teplou variantu zeleninového salátu. Můžeme podávat s pečivem, např. bílou bagetou, dozdobené lístky čerstvé bazalky.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno