Ingredience: | |
paprika (2 bílé a 2 žluté) | 4 ks |
velká rajčata | 4 ks |
loupaná, krájená rajčata v plechovce | 200 g |
velká cibule | 1 ks |
balzamiková redukce | 2 lžičky |
olivový olej | dle potřeby |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
bazalka | 2 lžičky |
oregano | 2 lžička |
zelené olivy bez pecky | 100 g |
třtinový cukr | 1 - 2 lžičky |
zeleninový vývar | 100 ml |
lístky bazalky | k podávání |
Hojnost paprik a rajčat si žádá dalšího zpracování a tak když jsem přemýšlela, co z nich udělám, vybavila jsem si jeden recept, ve kterém je obojího opravdu dost. Jedná se o italské jídlo, jehož základem jsou právě papriky a rajčata. Peperonata je italské jídlo, které je v Itálii bráno jako příloha, je to vlastně zeleninová směs, kterou si můžete dát jako přílohu, ale také třeba jako teplou variantu zeleninového salátu.
Nejprve si najemno nakrájíme cibuli a pak na troše oleje zesklovatíme. Jakmile je cibule zezlátlá, tak přidáme papriky, které jsme předtím omyli, zbavili vnitřku a nakrájeli na proužky. Opékáme do mírného změknutí paprik cca 10 minut. Poté přidáme rajčata nakrájená na kostičky a případně rajčata z plechovky (doporučuji přidat aspoň trochu, protože pomohou udělat jakousi "omáčku"), pokud je třeba, přidáme trochu cukru, jinak přidáme balzamikovou redukci, bazalku, oregano, sůl a pepř. Zeleninovou směs podlijeme trochou zeleninového vývaru a dusíme do změknutí paprik.
Ke konci přidáme zelené olivy, nakrájené na kolečka. Necháme prohřát, a pokud je třeba, tak dochutíme solí a pepřem. Podáváme jako přílohu nebo jako teplou variantu zeleninového salátu. Můžeme podávat s pečivem, např. bílou bagetou, dozdobené lístky čerstvé bazalky.
Podrobné info: