Ingredience: | |
bílý chřest | 500 g |
zeleninový vývar | 750 ml |
rostlinná smetana | 100 ml |
muškátový oříšek | špetka |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Jíška: | |
rostlinný olej | 2 lžíce |
hladká mouka | 1 lžíce |
Sezona chřestu je v plném proudu a není již problém sehnat kvalitní český chřest. Já osobně chřest miluju na všechny způsoby. Letos poprvé zcela vegansky a musím říct, že krémová chřestová polévka je ve veganské verzi opravdu dokonalá! Vyzkoušejte.
Nejdůležitějším krokem je oloupat chřest! Nezapomeňte na to! Není nic horšího než tuhá chřestová vlákna v jídle. Bílý chřest se loupe celý až po špičku! Následně odkrojte alespoň 3 cm konce, které bývají rovněž tuhé a dost vláknité.
Vždy používejte jen čerstvý chřest. Poznáte jej tak, že pokud jej mírně zohnete, tak Vám praskne. Pokud je chřest ohebný jako z gumy, tak prodejci rozhodně nevěřte, že je chřest čerstvý. Není! A jídlo z něj nebude dobré.
Tak nyní máte chřest oloupaný a odkrojené konce. Nyní chřest opláchněte a přepulte na poloviny. Do hrnce nalijte vývar a do horkého vývaru vhoďte spodní části chřestu a povařte asi 5 minut, poté přidejte i špičky a vařte do změknutí.
Mezitím si uvařte jíšku. Já ji dělám od oka, ale vychází to zhruba na 2 lžíce oleje 1 vrchovatá lžíce hladké mouky (používám celozrnnou nebo bezlepkovou). Jíšku nechte zpěnit a zezlátnout. Jakmile začne vonět oříškově, tak ji stáhněte z plotny.
Vývar z chřestem rozmixujte na hladký krém, přidejte koření a jíšku a krátce povařte. Nakonec zjemněte smetanou, nechte prohřát a můžete servírovat.
K servírování doporučuji chlebové krutonky.
Dobrou chuť!
Podrobné info: