Pažitka
Název:

Langoš domácí


Langoš domácí


Ingredience:
Těsto:
droždí42 g
sůl1/2 lžičky
cukr1/2 lžičky
hladká mouka500 g
mléko400 ml
Na langoš:
česnek rozetřený dle chuti
strouhaný sýr dle chuti
kečup dle chuti
Postup přípravy:

Pamatujete ty malé stánky s řadou čekajících na smaženou placku, která se pokapala kečupem a posypala strouhaným sýrem? Myslím, že nejeden z nás tuto stánkovou lahůdku někdy ochutnal. A nyní máte možnost, vyzkoušet si doma, za podstatně menší peníz.

Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Kvásek necháme asi 5 minut vzejít v teple. Mouku osolíme a prosejeme do mísy. Přidáme kvásek a ručním hnětačem vypracujeme těsto. Těsto můžeme vypracovat i ručně, ale hnětačem to bude trvat pouze 3 - 5 minut.

Hotové těsto necháme aspoň 30 minut kynout v teple. Pak těsto vyválíme na pomoučeném vále na 2 cm široký plát a sklenicí z něj vykrojíme větší kolečka. Ty necháme ještě 10 minut vykynout.

V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, nejlépe ve fritéze. Nakynutá kolečka vytáhneme do stran a ihned smažíme v oleji dozlatova.

Hotové langoše odkládáme na savý papír, abychom se zbavili přebytečného tuku a doplňujeme vybranými surovinami - sýr, šunka, česnek, kečup, tatarka...můžeme potřít česnekem s olivovým olejem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno