Ingredience (6-7 kusů): | |
hladká mouka + na posypání a podsypání | 250 g |
vlažné mléko | 2 dcl |
sůl | 1/2 lžička |
cukr | 1 lžička |
čerstvé droždí | 1/2 balíčku |
olej | na smažení |
K podávání: | |
eidam (45%) | 200 g |
tatarská omáčka | dle chuti |
kečup | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
česnek | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Dokřupava usmažené nadýchané kynuté těsto, potřené česnekem, tatarkou, kečupem a hojně posypané strouhaným sýrem. Tak takhle vypadá neodolatelný langoš! A já vám prozradím, jak na něj.
Odvážíme a do větší mísy prosejeme mouku spolu se solí.
Do hrníčku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí a promícháme s cukrem a lžičkou mouky. Na teplém místě necháme kvásek vzejít.
Vzešlý kvásek přilijeme do mísy k mouce.
Vypracujeme nelepivé těsto, které lehce poprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout alespoň půl hodiny. Hodina je lepší.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Pomocí válečku vyválíme na 2-3 cm vysoký plát, který necháme ještě 10 min dokynout.
Mezitím si v pánvi rozehřejeme olej. Alespoň 1cm vrstvu. Asi tak jako na řízky.
Do mističky prolisujeme česnek. Podle chuti. Já jsem použil 5 stroužků.
K česneku přilijeme asi 3 polévkové lžíce olivového oleje, osolíme a promícháme.
Pomocí hrnečku vykrojíme z těsta kolečko, které roztáhneme po požadované tloušťky a velikosti. Smažíme dozlatova a odkládáme na talířek s ubrouskem na odsání přebytečného tuku.
Langoše podáváme s tím, co máme rádi. Já je mám rád se vším. Čili pomazané česnekem, tatarkou, troškou kečupu a zasypané sýrem.
Podrobné info: