Těsto: | |
žitná mouka celozrnná jemně mletá | 200 g |
špaldová mouka T 1050 | 300 g |
mandlové mléko | 270 ml |
droždí | 1/2 kostky |
přírodní šmakoun | 100 g |
České Ghíčko Bio | 2 lžíce |
sůl | 1 a 1/2 lžičky |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
Mazání, sypání: | |
kvalitní či domácí kečup | dle chuti |
česnek | dle chuti |
gouda nebo přírodní nesolené nepražené kešu ořechy | na posypání |
Langoše milujeme a já si potřebovala natrénovat bezmléčnou verzi. Běžně je připravuji s jogurtem, který však při alergii na mléčnou bílkovinu není povolen. Přemýšlela jsem jak udělat těsto výživnější a v lednici mi padl do očka šmakoun. Už jen chybělo čím nahradit sýr. Včera jsme mlsali kešu ořechy a sáček mi zůstal na kuchyňské lince, řekla jsem si "ty jo, to by nemusel být vůbec špatné"... No a je to úžasné. Kešu ořechy jsou bohaté na vápní a jako náhražka sýru jsou tedy skvělé. Pojďme na ně, snadno a rychle.
Mouky nasypeme do misky, lehce přihřejeme mandlové mléko, ve kterém rozpustíme droždí, nalijeme do mísy, přidáme najemno nastrouhaného šmakouna, Ghí, sůl, kypřící prášek, vypracujeme těsto a necháme kynout alespoň 1 hodinu.
Pak již jen těsto rozválíme, upečeme na Ghí, potřeme připravenou směsí kečupu a česneku, posypeme nastrouhaným sýrem či nastrouhanými kešu ořechy a nadlábneme se.
Podrobné info: