Pažitka
Název:

Langoše se šmakounem a Českým Ghíčkem

vše bez BKM


Langoše se šmakounem a Českým Ghíčkem


Ingredience:
Těsto:
žitná mouka celozrnná jemně mletá200 g
špaldová mouka T 1050300 g
mandlové mléko270 ml
droždí1/2 kostky
přírodní šmakoun100 g
České Ghíčko Bio2 lžíce
sůl1 a 1/2 lžičky
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů1 lžička
Mazání, sypání:
kvalitní či domácí kečup dle chuti
česnek dle chuti
gouda nebo přírodní nesolené nepražené kešu ořechy na posypání
Postup přípravy:

Langoše milujeme a já si potřebovala natrénovat bezmléčnou verzi. Běžně je připravuji s jogurtem, který však při alergii na mléčnou bílkovinu není povolen. Přemýšlela jsem jak udělat těsto výživnější a v lednici mi padl do očka šmakoun. Už jen chybělo čím nahradit sýr. Včera jsme mlsali kešu ořechy a sáček mi zůstal na kuchyňské lince, řekla jsem si "ty jo, to by nemusel být vůbec špatné"... No a je to úžasné. Kešu ořechy jsou bohaté na vápní a jako náhražka sýru jsou tedy skvělé. Pojďme na ně, snadno a rychle.

Mouky nasypeme do misky, lehce přihřejeme mandlové mléko, ve kterém rozpustíme droždí, nalijeme do mísy, přidáme najemno nastrouhaného šmakouna, Ghí, sůl, kypřící prášek, vypracujeme těsto a necháme kynout alespoň 1 hodinu.

Pak již jen těsto rozválíme, upečeme na Ghí, potřeme připravenou směsí kečupu a česneku, posypeme nastrouhaným sýrem či nastrouhanými kešu ořechy a nadlábneme se.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno