Pažitka
Název:

Lasagne


Lasagne


Ingredience:
Ingredience:
lasagne12 - 15 plátků
Masovo rajčatová směs:
mletá vepřová plec500 g
pasírovaná rajčata500 g
olivový olej2 lžíce
cibule1 ks
česnek4 stroužky
sušená bazalka1 lžička
sušené oregano1 lžička
sušený tymián1/2 lžičky
sůl dle chuti
pepř špetka
cukr1 - 2 lžičky
Sýrový bešamel:
máslo2 lžíce
hladká mouka2 lžíce
mléko500 - 700 ml
nastrouhaná gouda100 g
sůl dle chuti
bílý mletý pepř špetka
muškátový květ1/2 lžičky
Dále:
olivový olej na vymazání pekáčku1 lžíce
nastrouhaný parmazán na zapečení100 g
Postup přípravy:

Lasagne jsou u nás velmi oblíbenou těstovinou, která se nemusí vždy připravovat jen klasickým způsobem. Já se však rozhodla, že tentokrát experimentovat nebudu a zůstanu u mého "tradičního" receptu.

Na rozpáleném oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme rozvonět. Pak přidáme mleté maso, koření, sůl, pepř a restuje cca 10 minut, dokud se maso nedrolí a nezešedne. Pak přidáme pasírovaná rajčata, cukr a dusíme 30 minut do zhoustnutí. Podle potřeby dochutíme solí či cukrem.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem. Na mírném ohni za častého míchání necháme provářet cca 30 minut. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou goudu a necháme rozpustit. Podle potřeby přidáme mléko. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olejem a dno zalijeme bešamelem. Na bešamel vyrovnáme nevařené plátky lasagní, na ně masovou směs, opět nalijeme bešamel, a tak vrstvíme do spotřebování všech surovin. Nahoře by měla být masovo rajčatová směs. Tu zasypeme parmazánem a zapékáme v troubě na 180 st. cca 20 - 30 minut. Pak necháme ve vypnuté troubě ještě 15 minut "dojít".

P.S. Důležité je, aby každý jednotlivý plátek lasagní byl zcela potopen v bešamelu nebo masovo rajčatové omáčce. Pokud tomu tak nebude, vysuší se, ztvrdne a bude nepoživatelný.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno