Ingredience: | |
lasagne | 12 - 15 plátků |
Masovo rajčatová směs: | |
mletá vepřová plec | 500 g |
pasírovaná rajčata | 500 g |
olivový olej | 2 lžíce |
cibule | 1 ks |
česnek | 4 stroužky |
sušená bazalka | 1 lžička |
sušené oregano | 1 lžička |
sušený tymián | 1/2 lžičky |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
cukr | 1 - 2 lžičky |
Sýrový bešamel: | |
máslo | 2 lžíce |
hladká mouka | 2 lžíce |
mléko | 500 - 700 ml |
nastrouhaná gouda | 100 g |
sůl | dle chuti |
bílý mletý pepř | špetka |
muškátový květ | 1/2 lžičky |
Dále: | |
olivový olej na vymazání pekáčku | 1 lžíce |
nastrouhaný parmazán na zapečení | 100 g |
Lasagne jsou u nás velmi oblíbenou těstovinou, která se nemusí vždy připravovat jen klasickým způsobem. Já se však rozhodla, že tentokrát experimentovat nebudu a zůstanu u mého "tradičního" receptu.
Na rozpáleném oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme rozvonět. Pak přidáme mleté maso, koření, sůl, pepř a restuje cca 10 minut, dokud se maso nedrolí a nezešedne. Pak přidáme pasírovaná rajčata, cukr a dusíme 30 minut do zhoustnutí. Podle potřeby dochutíme solí či cukrem.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem. Na mírném ohni za častého míchání necháme provářet cca 30 minut. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou goudu a necháme rozpustit. Podle potřeby přidáme mléko. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olejem a dno zalijeme bešamelem. Na bešamel vyrovnáme nevařené plátky lasagní, na ně masovou směs, opět nalijeme bešamel, a tak vrstvíme do spotřebování všech surovin. Nahoře by měla být masovo rajčatová směs. Tu zasypeme parmazánem a zapékáme v troubě na 180 st. cca 20 - 30 minut. Pak necháme ve vypnuté troubě ještě 15 minut "dojít".
P.S. Důležité je, aby každý jednotlivý plátek lasagní byl zcela potopen v bešamelu nebo masovo rajčatové omáčce. Pokud tomu tak nebude, vysuší se, ztvrdne a bude nepoživatelný.