Pažitka
Název:

Lasagne s kapustou a sýrovým bešamelem


Lasagne s kapustou a sýrovým bešamelem


Ingredience:
Ingredience:
lasagne12 plátků
mleté maso400 g
velké kapustové listy (kapusta obyčejná, ne kadeřavá)9 ks
velký rajský prolatk nebo 1 konzerva pasírovaných rajčat1 ks
česnek2 stroužky
vývar (masový či zeleninový, event. voda)300 ml
sůl špetka
oregano špetka
tymián špetka
pepř dle chuti
cukr troška
parmazán4 lžíce
Postup přípravy:

Lasagne můžete upéct na tisíc způsobů, třeba vám budou chutnat zrovna tyto.

Příprava kapusty:
Kapustové listy omyjeme, vyřízneme tvrdý střed a na páře vaříme asi 10 minut. 

Masovo-rajčatová směs:
Maso opečeme na oleji, když zbělá, přilijeme protlak (konzervovaná rajčata). Podlijeme, přidáme koření a česnek, osolíme, případně osladíme a provaříme asi 15 minut. Průběžně podléváme - mělo by nám vzniknout větší množství směsi, protože lasagne v pekáči nesmějí být suché.

Bešamel:
Máslo rozpustíme a přidáme mouku. Světlou jíšku zalijeme postupně mlékem, řádně rozmícháme a provaříme za stálého míchání asi 15 minut. Přidáme sůl, špetku muškátového květu (oříšku) a bazalku. Odstavíme a přisypeme ještě 3 - 4 lžíce strouhaného parmazánu.

Dno zapékací mísy lehce vytřeme olejem, položíme na ni první vrstvu kapusty, zalijeme několika lžícemi masovo-rajčatové směsi, pak plátky lasagní a trochou bešamelu. Pokračujeme další vrstvou - lasagne, masová směs, kapusta, bešamel. Ve třetí vrstvě postup opakujeme. Nakonec položíme poslední plátky lasagní, zalijeme je trochou masovou směsí, poklademe posledními listy kapusty a ty ještě lehce potřeme směsí z rajčat a masa. 

Pečeme v troubě při 160°C asi 30 - 40 minut, ke konci posypeme parmazánem a troubu vypneme. Podáváme horké, výborné jsou se salátem z listové zeleniny

Místo kapusty můžete použít i na páře připravenou a pak nasekanou brokolici, stejně jako špenátové listy (ty ale použijeme syrové a až do druhé vrstvy).

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno