Ingredience: | |
lasagne | 12 plátků |
mleté maso | 400 g |
velké kapustové listy (kapusta obyčejná, ne kadeřavá) | 9 ks |
velký rajský prolatk nebo 1 konzerva pasírovaných rajčat | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
vývar (masový či zeleninový, event. voda) | 300 ml |
sůl | špetka |
oregano | špetka |
tymián | špetka |
pepř | dle chuti |
cukr | troška |
parmazán | 4 lžíce |
Lasagne můžete upéct na tisíc způsobů, třeba vám budou chutnat zrovna tyto.
Příprava kapusty:
Kapustové listy omyjeme, vyřízneme tvrdý střed a na páře vaříme asi 10 minut.
Masovo-rajčatová směs:
Maso opečeme na oleji, když zbělá, přilijeme protlak (konzervovaná rajčata). Podlijeme, přidáme koření a česnek, osolíme, případně osladíme a provaříme asi 15 minut. Průběžně podléváme - mělo by nám vzniknout větší množství směsi, protože lasagne v pekáči nesmějí být suché.
Bešamel:
Máslo rozpustíme a přidáme mouku. Světlou jíšku zalijeme postupně mlékem, řádně rozmícháme a provaříme za stálého míchání asi 15 minut. Přidáme sůl, špetku muškátového květu (oříšku) a bazalku. Odstavíme a přisypeme ještě 3 - 4 lžíce strouhaného parmazánu.
Dno zapékací mísy lehce vytřeme olejem, položíme na ni první vrstvu kapusty, zalijeme několika lžícemi masovo-rajčatové směsi, pak plátky lasagní a trochou bešamelu. Pokračujeme další vrstvou - lasagne, masová směs, kapusta, bešamel. Ve třetí vrstvě postup opakujeme. Nakonec položíme poslední plátky lasagní, zalijeme je trochou masovou směsí, poklademe posledními listy kapusty a ty ještě lehce potřeme směsí z rajčat a masa.
Pečeme v troubě při 160°C asi 30 - 40 minut, ke konci posypeme parmazánem a troubu vypneme. Podáváme horké, výborné jsou se salátem z listové zeleniny
Místo kapusty můžete použít i na páře připravenou a pak nasekanou brokolici, stejně jako špenátové listy (ty ale použijeme syrové a až do druhé vrstvy).
Podrobné info: