Ingredience: | |
zmrzlý banán | 2 ks |
vařený amarnt a quinoa mix světlé a červené | 112 g |
kakaové máslo | 40 g |
raw kakaový prášek | 10 g |
kokosová smetana Soyatoo | 70 g |
Na ozdobení: | |
lískové ořechy | dle chuti |
kešu | dle chuti |
strouhaná čokoláda Vivany hot chocolate vegan | dle chuti |
Tento dezert potěší snad všechny mlsné jazýčky. Dobře vím, že se mnoho lidí obává amarantu pro jeho výraznou chuť. Amarant je velmi cenou a opomíjenou obilovinou a je to velká škoda, pokud nám vadí jeho výrazná chuť je dobré amarant namíchat s jinou obilovinou. Tento dezert jsem připravila nejen pro syna, ale i pro sebe a manžela, který si myslel, že konzumuje ve směsi jen kešu oříšky, nedivím se, byla to dobrota.
Když mám větší množství banánů než dokážeme zkonzumovat, vložím je do mrazáku a upotřebím když se zrovna hodí a to je prostě úžasné. Dezert připravíme velmi snadno. Z mrazáku vyjmeme zmrzlé banány, necháme je krátce povolit při pokojové teplotě, tak aby šly banány dobře loupat. Tento čas využijeme k přípravě amarantu a quinoy. Já jsem quinou s amrantem připravovala jako přílohu k obědu a přebytek jsem předem plánovala zužitkovat k přípravě dezertu.
Příprava je velmi snadná, amarant společně s quinoou propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a dáme vařit přibližně na 20 minut, snažíme se odvařit co nejvíce vody, pokud nám voda i přes to zbude, scedíme ji a necháme amarant s quinoou vychladnout.
Mezitím si rozemeleme kakaové máslo, já na to použila mixovací nádobu od tyčového mixéru, případně můžeme najemno nastrouhat.
Oloupané banány rozmixujeme tyčovým mixérem a postupně přidáváme ostatní ingredience, uvařenou směs amarantu a quinoy, kakaové máslo, kakaový prášek a kokosovou smetanu soyatoo, vše společně rozmixujeme v hladkou směs, kterou naplníme do pohárů a ozdobíme kešu a lískovými ořechy, posypeme strouhanou čokoládou a dáme vychladit do lednice.
Podrobné info: