Pažitka
Název:

Ledový kakaovo-smetanový dezert s banány, amarantem a quinoou


Ledový kakaovo-smetanový dezert s banány, amarantem a quinoou


Ingredience:
Ingredience:
zmrzlý banán2 ks
vařený amarnt a quinoa mix světlé a červené112 g
kakaové máslo40 g
raw kakaový prášek10 g
kokosová smetana Soyatoo70 g
Na ozdobení:
lískové ořechy dle chuti
kešu dle chuti
strouhaná čokoláda Vivany hot chocolate vegan dle chuti
Postup přípravy:

Tento dezert potěší snad všechny mlsné jazýčky. Dobře vím, že se mnoho lidí obává amarantu pro jeho výraznou chuť. Amarant je velmi cenou a opomíjenou obilovinou a je to velká škoda, pokud nám vadí jeho výrazná chuť je dobré amarant namíchat s jinou obilovinou. Tento dezert jsem připravila nejen pro syna, ale i pro sebe a manžela, který si myslel, že konzumuje ve směsi jen kešu oříšky, nedivím se, byla to dobrota.

Když mám větší množství banánů než dokážeme zkonzumovat, vložím je do mrazáku a upotřebím když se zrovna hodí a to je prostě úžasné. Dezert připravíme velmi snadno. Z mrazáku vyjmeme zmrzlé banány, necháme je krátce povolit při pokojové teplotě, tak aby šly banány dobře loupat. Tento čas využijeme k přípravě amarantu a quinoy. Já jsem quinou s amrantem připravovala jako přílohu k obědu a přebytek jsem předem plánovala zužitkovat k přípravě dezertu.

Příprava je velmi snadná, amarant společně s quinoou propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a dáme vařit přibližně na 20 minut, snažíme se odvařit co nejvíce vody, pokud nám voda i přes to zbude, scedíme ji a necháme amarant s quinoou vychladnout.
Mezitím si rozemeleme kakaové máslo, já na to použila mixovací nádobu od tyčového mixéru, případně můžeme najemno nastrouhat.

Oloupané banány rozmixujeme tyčovým mixérem a postupně přidáváme ostatní ingredience, uvařenou směs amarantu a quinoy, kakaové máslo, kakaový prášek a kokosovou smetanu soyatoo, vše společně rozmixujeme v hladkou směs, kterou naplníme do pohárů a ozdobíme kešu a lískovými ořechy, posypeme strouhanou čokoládou a dáme vychladit do lednice.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno