Ingredience: | |
ledvinky | 6 ks |
velká cibule | 1 ks |
hladká mouka (rýžová, jáhlová, obyčejná) | dle potřeby |
čerstvý rozmarýn | snítka |
česnek | 2 stroužky |
lák z okurek | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olej | dle potřeby |
Hnědá omáčka s ledvinkami a rýží. Mé velice oblíbené jídlo z dětství, které nám vařila naše babička. Jednou za čas, když na ledvinky narazím u řezníka, koupím je. A jsem moc ráda, že chutnají i mé rodině.
Doma jsem měla čerstvý rozmarýn a přišlo mi, že by to byla skvělá kombinace. A je to tak.
Nejprve si očistěte ledvinky. Já je rozříznu podélně na půl a pak každou půlku ještě jednou podélně napůl a vyříznu nežádoucí část. Buďte opravdu důkladní a vyřízněte radši o kousíček více, než aby tam zůstaly zbytky, pak by byl výsledný pokrm cítit po moči.
Vykrájené maso pak rozkrájejte na nudličky a propláchněte. Pokud je koupíte den předem, je lepší je vykrájet a přes noc namočit do mléka. Pak mléko sceďte a propláchněte vodou. Nechte vykapat.
Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci si rozehřejte asi dvě lžíce oleje a cibuli na něm opečte dozlatova. Přihoďte ledvinky a restujte společně. Když je maso zatažené, osolte, opepřete a přidejte rozmarýn. Podlijte dostatečným množstvím vody tak, aby byly všechny ledvinky ponořené. Duste asi dvacet minut.
V mističce si rozdělejte záklechtku z mouky a vody. Za stálého míchání pomalu vlévejte a omáčku zahustěte. Mouku provařte minimálně 15 minut. Dochuťte lákem z okurek a prolisovaným česnekem.
Servírujte s rýží nebo brambory.
Podrobné info: