Ingredience: | |
stehenní kuřecí řízky | 2 - 3 ks |
kuskus | 160 g |
červená paprika | 1 ks |
žlutá paprika | 1 ks |
malá cuketa | 1 ks |
malý llilek | 1 ks |
červená kari pasta | 2 lžíce |
olivový olej | dle potřeby |
citronová šťáva | dle chuti |
nasekané bylinky - bazalka, oregano, tymián | dle chuti |
Kuskus je skvělá a variabilní příloha, která má mnoho využití v teplé i studené kuchyni. Já osobně ho ale nejraději používám jako lehké hlavní jídlo a o to víc teď v létě, kdy si s kuskusem vykouzlíte skvělý letní oběd. Kuskus můžete spojit téměř s jakýmikoliv surovinami. Já jsem tentokrát použila letní zeleninu a lehce stravitelné kuřecí maso.
Řízky omyjeme, odblaníme a nakrájíme na nudličky. V misce rozmícháme kari pastu se třemi lžícemi olivového oleje a zakápneme citronovou šťávou. Marinádu důkladně promícháme s masem a necháme odležet v lednici (klidně přes noc).
Lilek a cuketu podélně rozřízneme a zbavíme semínek. Lilek nakrájíme na čtvrt-kolečka, rozprostřeme na papírovou utěrku, lehce posolíme a necháme 5 - 10 minut "vybrečet". Poté lilek důkladně osušíme. Cuketu nakrájíme na půl-kolečka. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky.
Na hlubší pánvi rozpálíme kapku oleje a vsypeme kuřecí kousky obalené v marinádě. Maso opékáme dozlatova a poté vyjmeme z pánve stranou. Na výpeku z masa nejdříve restujeme samotný lilek a poté přidáme i papriku a cuketu. Mezitím si do větší skleněné mísy nasypeme kuskus, který zalijeme stejným množstvím skoro vroucí vody. Pořádně zamícháme, přikryjeme pokličkou nebo potravinářskou fólií a necháme odpočívat. Zeleninu mírně opékáme na pánvi, dokud nebudě měkká, ale ne rozvařená. Můžeme ji podle potřeby podlít trochou vody. K zelenině přidáme hotový kuskus a důkladně promícháme, aby kuskus nasál chutě výpeku a kari pasty. Do pánve přidáme i kuřecí maso a směs osolíme, opepříme a zakapeme podle chuti citronovou šťávou. Lehce prohřejeme, promícháme s bylinkami a můžeme servírovat.
Podrobné info: