Ingredience: | |
krůtí prsa | 350 - 400 g |
olej | dle potřeby |
jemný škrob - bramborový nebo kukuřičný | dle potřeby |
červená paprika | 1 ks |
Omáčka: | |
sojová omáčka (Kikkoman) | 3 lžíce |
rýžový ocet | 1,5 lžíce |
med | 2 vrchovaté lžíce |
mletý koriandr | 1 rovná lžička |
česnek | 1 stroužek |
škrob | 1/2 lžičky |
voda | 6 - 8 lžic |
Jsou jídla, na která si rádi dojdeme do vietnamské, čínské nebo thajské restaurace protože máme dojem, že je sami nezvládneme. Ano, nezvládneme. Jejich specifickou chuť doladí nejlépe zkušení kuchaři. Ale jsou jídla, která si nutně nemusíme odepírat ani doma. Navíc ušetříme i své zdraví, protože máme pod kontrolou množství surovin, které do jídla vrazíme - resp. množství tuku, soli i cukru. Myslím, že takové lepkavé kuře (v tomto případě krůta) je jedním z těch jídel, která si hravě připravíme doma, zdravěji a přitom si na něm pochutnáme.
Když píši tenhle recept, vzpomínám si na svou první reportáž pro Restu, která se odehrávala právě z prvního food festivalu Ochutnej Vietnam, kde jsem testovala podobné dobroty. Všude to tak vonělo! A všude měli jen skromné zařízení, které jim k těm delikatesám hravě posloužilo. O čem to svědčí? Že to opravdu zvládnete hravě doma. A co ingredience? Tak s těmi to taky nebude tak horké. Koukejte sami, stačí tak málo a výsledek bude super!
1. Krůtí maso nakrájejte na větší kousky. V misce promíchejte se lžící škrobu.
2. Sojovou omáčku s rýžovým octem a medem prohřejte. Promíchejte s prolisovaným nebo najemno pokrájeným česnekem a koriandrem. Nechte zchladnout.
3. Papriku nakrájejte na kostky velké asi 3 cm. Na lžíci oleje orestujte, aby ztratila lehce svou tvrdost, ale aby zůstala křehká. Vysypte na talíř a nechte stranou.
4. Do pánve nalijte 2 - 3 lžíce oleje a kousky krůtího masa opékejte dozlatova. Když je maso hotové, přidejte papriku. Do připravené omáčky nasypte půl lžičky až lžičku škrobu, zalijte vodou a prošlehejte. Omáčkou zalijte maso na pánvi a prohřívejte, dokud omáčka nezhoustne.
Podávejte s jasmínovou rýží.
Podrobné info: