Ingredience: | |
rýže | 75 g |
quinoa | 75 g |
květák | 3 růžičky |
mrkev | 1 ks |
sterilovaná kukuřice | 3 lžíce |
marinovaný tempeh | 1/2 balení |
koření na paellu | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
olivový olej | 1 lžíce |
lněná semínka | 1 lžíce |
opražená dýňová semena | hrst |
řeřicha | na ozdobu |
Taky dostanete chuť vždy, když se tolik oteplí, na lehká a jednoduchá jídla? S příchodem letního počasí bych vydržela klidně jen na čerstvém ovoci a zelenině, ale jelikož je potřeba dodávat tělu i zdravé bílkoviny a tuky, kterých je v zelenině poskrovnu (a zas tolik kg denně sníst nedokážu, abych pokryla denní potřebu), tak si ráda vařím tato lehká letní jídla. Dnes přidávám tip na takové vylepšené "rizoto", které je nadupané bílkovinami a díky dýňovému, lněnému semínku a trošce olivového oleje dodáte tělu i kvalitní tuky.
Rýži uvařte společně s quinoou v poměru s vodou 1:1. Květák s mrkví očistěte a nakrájejte na zhruba stejně velké kusy a uvařte v trošce vody do měkka.
Uvařenou rýži s quinoou smíchejte s napařenou zeleninou, kukuřicí, pokrájeným tempehem. Okořeňte, přidejte lněné semínko, olej a důkladně prohřejte a lehce orestujte na pánvi.
Servírujte posypané opraženými dýňovými semínky a nasekanou čerstvou řeřichou.