Pažitka
Název:

Letní dort z lesního ovoce


Letní dort z lesního ovoce


Ingredience:
Čokoládový korpus:
mléko100 ml
voda50 ml
85% tmavá čokoláda40 g
vejce velikosti L1 ks
slunečnicový olej3 lžíce
hladká mouka100 g
dřeň z 1/2 vanilky
moučkový cukr80 g
prášek do pečiva1 balíček
Náplň:
lesní ovoce + na ozdobení250 g
40% smetana na šlehání100 g
zakysaná smetana50 g
prášková želatina1 a půl lžíce
cukrcca 40 g
Postup přípravy:

Mám ohromně ráda lesní ovoce. Maliny, ostružiny, borůvky… A nejen pro ty syté odstíny barev, kterými se pyšní, ale hlavně pro jejich výraznou chuť. Nikoho asi nepřekvapí, že ty nasbírané v lese mají chuťově jaksi větší šmrnc. Před týdnem jsem si musela trochu odpočinout od psaní diplomky (ano, ještě není po všem) a vyrazili jsme do lesa na nějaký ten lup. Borůvek už bylo poskrovnu, ale maliny zrovna zažívaly největší rozkvět a ostružiny už začaly taky pomalu dozrávat. Toho se muselo využít! A tak začal malý experiment a jsem ráda, že se s vámi můžu podělit o plody své práce.

1. Jako první začnu čokoládovým korpusem. Troubu předehřeji na 180 stupňů. Do mísy navážím mouku, cukr, přidám vanilku a prášek do pečiva. V hrnečku rozkvedlám vajíčko se třemi lžícemi oleje. Dále ve vodní lázni rozpustím v mléce s vodou tmavou čokoládu a odstavím z ohně. Do sypké směsi vmíchám vlahou rozpuštěnou čokoládu v mléce a poté také z hrnku rozkvedlané vajíčko s olejem. Metličkou vypracuji hladké těsto. Pokud by se vám zdálo těsto řidší, přisypejte ještě trochu hladké mouky.

2. Připravím si plech a dám na něj pečicí papír. Těsto totiž nebudu lít do formy, ale na plech, a z upečené placky teprve dortovou formou o průměru 19 cm korpus vykrojím. Dělám to tak proto, že v dortové formě by se těsto pečením o trochu zmenšilo a já chci, aby korpus seděl kvůli následné náplni až k okrajům.

3. Těsto opatrně liji na pečicí papír sběračkou. Samo utvoří vcelku pravidelný kruhovitý tvar. Nijak těsto neroztírám. Nechám jej tak, jak je a dám jej péct na 20 – 25 minut.

4. Po upečení korpus vyndám z trouby, sundám z plechu a nechám jej vychladnout. Mezitím důkladně omyji a rozmixuji ovoce a přidám cukr podle chuti (někdy jsou plody cukernatější, někdy kyselejší). Vezmu jemné sítko a rozmixované ovoce propasíruji, abych se zbavila malých zrníček.  Poté propasírovanou šťávu zapráším 1 a půl lžící práškové želatiny a nechám 10 minut bobtnat.

5. Mezitím vychlazenou smetanu vyšlehám do šlehačky a opatrně smíchám se zakysanou smetanou.

6. Šťávu z ovoce s želatinou dám do vodní lázně a zahřívám na cca 60 stupňů (nevařím!), dokud se želatina nerozpustí. Poté směs odstavím z plotny a chviličku nechám chladnout.

7. Vezmu dortovou formu a z upečené placky vykrojím korpus, který do ní poté vložím. Zbytky placky můžete buď sníst – je to fakt mňam! Anebo opět, jak jsem radila v předešlém receptu, zrecyklovat do skleničkových pohárů.

8. V posledním kroku řádně smíchám šťávu z ovoce se smetanovou směsí a naliji na korpus (pokud vám zbude nějaké ovoce, neváhejte ho vyskládat na korpus před zalitím). Pokud by se utvářely na povrchu bublinky, neváhejte s formou třísknout o stůl (šetrně, ale efektně). Vršek formy přikryji alobalem a dám na noc do lednice.

9. Druhý den vyndám dort z lednice, vezmu nahřátý nůž (nahřívám v hrnečku s horkou vodou) a opatrně oddělím dort po obvodu od formy. Poté teprve dortovou formu otevřu. Dort ozdobím zbylými malinami a může se baštit! Opět jednotlivé dílky krájím horkým nožem. Joo, a pokud to vydržíte, nejlepší je snad třetí den, ale perfektní je už od začátku.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Plíšková

    zavřít okno