Pažitka
Název:

Líčka pečená na dezertním víně


Líčka pečená na dezertním víně


Ingredience:
Ingredience:
hovězí líčka800 g
strouhaná kořenová zelenina (petržel, celer, mrkev)300 g
velká cibule nakrájená nahrubo4 ks
dezertní víno Kagor250 ml
červené víno Cabernet150 ml
sádlo4 lžíce
hnědý cukr2 lžíce
bobkový list2 ks
jalovec4 kuličky
nové koření4 kuličky
pepř celý4 kuličky
tymián malá lžička
rozmarýn malá lžička
sůl špetka
pepř špetka
máslo1 lžíce
olej3 lžíce
Postup přípravy:

Znáte hovězí líčka? Z tohoto masa s krátkými vlákny si dnes uvaříme delikatesu okořeněnou dezertním vínem.

Maso odblaníme a nakrájíme ne větší kousky (asi 5 x 5 cm). Na noc naložíme do oleje spolu s bobkovým listem, jalovcem, novým kořením a celým pepřem.

Druhý den koření odložíme stranou a maso zprudka opečeme na sádle, aby se zatáhlo a vložíme do pekáče spolu se vším kořením. Cibuli spolu s kořenovou zeleninou opečeme mírně dozlatova. Nakonec přidáme hnědý cukr, a chvilku počkáme až lehce zkaramelizuje.

Maso v pekáči zasypeme cibulí, přidáme rozmarýn, tymián, pepř a sůl. Zalijeme vínem a čtvrtinou vývaru.

Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby. Pečeme za občasného podlévání a míchání do změkntí masa - až tři hodiny. Maso pak vyjmeme i s celým kořením a vše, co nám zbylo v pekáči, propasírujeme sítem. Vzniklou budoucí omáčku krátce povaříme, v případě potřeby lehce rozředíme vývarem a dochutíme. Nakonec do ní vložme maso, prohřejeme a vypneme. Nakonec přidáme máslo a podáváme s bramborovou kaší, brambory, bramborovým knedlíkem atd.

Kagor = sladké kořeněné víno dnes vyráběné z odrůdy Cabernet v Moldávii, původem z Francie. Můžeme nahradit portským

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno