Ingredience: | |
hovězí líčka | 800 g |
strouhaná kořenová zelenina (petržel, celer, mrkev) | 300 g |
velká cibule nakrájená nahrubo | 4 ks |
dezertní víno Kagor | 250 ml |
červené víno Cabernet | 150 ml |
sádlo | 4 lžíce |
hnědý cukr | 2 lžíce |
bobkový list | 2 ks |
jalovec | 4 kuličky |
nové koření | 4 kuličky |
pepř celý | 4 kuličky |
tymián | malá lžička |
rozmarýn | malá lžička |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
máslo | 1 lžíce |
olej | 3 lžíce |
Znáte hovězí líčka? Z tohoto masa s krátkými vlákny si dnes uvaříme delikatesu okořeněnou dezertním vínem.
Maso odblaníme a nakrájíme ne větší kousky (asi 5 x 5 cm). Na noc naložíme do oleje spolu s bobkovým listem, jalovcem, novým kořením a celým pepřem.
Druhý den koření odložíme stranou a maso zprudka opečeme na sádle, aby se zatáhlo a vložíme do pekáče spolu se vším kořením. Cibuli spolu s kořenovou zeleninou opečeme mírně dozlatova. Nakonec přidáme hnědý cukr, a chvilku počkáme až lehce zkaramelizuje.
Maso v pekáči zasypeme cibulí, přidáme rozmarýn, tymián, pepř a sůl. Zalijeme vínem a čtvrtinou vývaru.
Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby. Pečeme za občasného podlévání a míchání do změkntí masa - až tři hodiny. Maso pak vyjmeme i s celým kořením a vše, co nám zbylo v pekáči, propasírujeme sítem. Vzniklou budoucí omáčku krátce povaříme, v případě potřeby lehce rozředíme vývarem a dochutíme. Nakonec do ní vložme maso, prohřejeme a vypneme. Nakonec přidáme máslo a podáváme s bramborovou kaší, brambory, bramborovým knedlíkem atd.
Kagor = sladké kořeněné víno dnes vyráběné z odrůdy Cabernet v Moldávii, původem z Francie. Můžeme nahradit portským
Dobrou chuť!