Pažitka
Název:

Lilkové závitky s náplní


Lilkové závitky s náplní


Ingredience:
Ingredience:
větší lilek1 ks
plnotučný tvaroh300 g
pažitka hrstka
sůl špetka
pepř špetka
olivový olej trochu
Mrkvovo-bramborová kaše:
mrkev dle potřeby
brambory dle potřeby
čerstvý rozmarýn snítka
himalájská sůl špetka
česnek3 velké stroužky
čerstvé máslo kousek
libanonské koření dle chuti
Postup přípravy:

Lilek stále tak trochu patří mezi opomíjenou zeleninu. Je to ale velká škoda, to vám potvrdí všichni, kdo mu přišli na chuť. Hodí se skvěle na různé přípravy – restování, pečení, grilování, a jídlu vždy propůjčí nezaměnitelnou parádní chuť, ať už jej použijete jako přílohu či součást hlavního jídla.

Recept, který vám dnes přináším, můžete použít na tvorbu hlavního jídla nebo též studeného předkrmu.

Teď je lilků plný trh, tak hurá do toho! Zahoďte ostych a zkuste to.

Níže popsaný postup je pro přípravu studeného předkrmu. Pro přípravu hlavního jídla by bylo lepší použít jinou náplň než-li tvaroh, a vytvořené závitky dát na chvilku do trouby, aby se sýrová směs pěkně prohřála. Závitky pak můžete podávat třeba s mrkvovo-bramborovou kaší s rozmarýnem a pečeným česnekem, jako jsme tak učinili my.

Postup:

1. Lilek je potřeba omýt a nakrájet na tlustší plátky. Poté plátky osolím a nechám vypotit. Prý to již není potřeba dělat, ale to víte… Během let zpracovávání lilku jsem si na tuto proceduru zvykla. Sůl z něj pomáhá vytáhnout jeho hořkou pachuť, ale dnes pěstované odrůdy jsou údajně již vyšlechtěny tak, že není „pocení“ lilku potřeba.

2. Rozehřeju troubu na 150 stupňů. Po půl hodině „pocení“ plátky vysuším, opepřím, zakápnu olivovým olejem a dám do trouby. Po cca 15 minutách je na plechu otočím a počkám, dokud plátky nebudou hotové.

3. Během přípravy plátků v troubě si dám do misky tvaroh, osolím, opepřím, přidám pořádnou hrst čerstvé nasekané pažitky a promíchám.

4. Lilkové plátky plním jeden po druhém tvarohem a každý závitek nahoře spojím párátkem, aby se neotvíral. A už mohu servírovat! 

Malý bonus (psaný stylem, jak vařím – čili humpolácky, od oka, bez gramáží či časomír)

1. Troubu předehřeju na 200 stupňů. Do pekáčku dám omyté a oloupané mrkve a brambory, přidám sůl, čerstvý rozmarýn a přepůlené stroužky česneku. Přidám několik hoblin másla a podleju trochou horké vody.

2. Pekáček přikryju alobalem a dám do trouby, kde se budou všechny ingredience dělat doměkka hezky pospolu.

3. Poté pekáček vyndám, všechny suroviny dám do hrnce, přidám máslo. Nechám jej rozpustit a pak metličkou vše propojím a míchám, dokud nevznikne kašovitá hmota adekvátní konzistence. Někdo má rád zcela dohladka, někdo třeba s kousky.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Plíšková

    zavřít okno