Pažitka
Název:

Limetkové krémové řezy


Limetkové krémové řezy


Ingredience:
Těsto:
žlotek4 ks
bílek4 ks
sůl (do bílků na sníh) špetka
cukr150 g
mouka hladká160 g
horká voda4 lžíce
prášek do pečiva2 lžičky
limetková kůra (1/2 limetky) lžíce
Krém:
vanilkový pudink3 ks
mléko650 ml
cukr (dle chuti)8 lžic
zakysaná smetana400 g
pomazánkové máslo bez příchutě (mascarpone, tvaroh)1 ks
máslo50 g
limetka (všechna šťáva)1 ks
Vrchní část:
limetka1 ks
cukr4 vrchovaté lžíce
voda1,5 dcl
Postup přípravy:

Honí tě mlsná? Vyzkoušej si dobrůtku s lehounkým piškotem a svěžím limetkovým krémem.

Žloutky utřeme s cukrem a horkou vodou do pěny, postupně k nim přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a limetkovou kůrou. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh a hmotu rozetřeme na pečicí papír. Pečeme v troubě na 160°C cc 15 minut - dokud povrch nezrůžoví.

Vanilkové pudinky smícháme s 1/3 mléka a cukrem a vlijeme do horkého zbytku mléka. Vaříme do zhoustnutí, pak nahoře posypeme moučkovým cukrem, aby nevznikl škraloup.

Po vychlazení do pudinku vešleháme kysanou smetanu, limetkovou šťávu, změklé máslo, pomazánkové máslo a případně podle chuti dosladíme. Pokud je krém moc hustý, přidáme do něj ještě zakysanou smetanu (nebo máslo).

Ze 4 lžic cukru a 1,5 dl vody svaříme hustší sirup a tři minuty v něm povaříme limetku - tu předem nakrájíme na co nejtenčí plátky i s kůrou.

Na vychladlý piškotový plát rozetřeme pudinkový krém a vršek poklademe plátky povařených limetek. Kdo chce, můžeme ještě zalít želatinou ochucenou citronovou nebo limetkovou šťávou a cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno