Ingredience: | |
hladká mouka | 600 g |
moučkový cukr | 200 g |
změklé máslo | 300 g |
vejce | 2 ks |
uvařené žloutky | 2 ks |
vanilkový lusk | 1 ks |
prášek do pečiva | 1 lžička |
Linecké cukroví by o Vánocích nemělo chybět. Je to klasické cukroví, které k Vánocům prostě patří. Vyzkoušejte jej podle originálního rakouského receptu.
Mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, najemno nastrouháme žloutek, nakrájíme máslo a přidáme semínka z vanilkového lusku. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.
Těsto rozválíme na plát široký 3 mm. Vykrajujeme kolečka. U poloviny koleček vykrojíme i střed. Klademe na plech vyložený pečicím papírem s nepříliš velkými mezerami. Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 165°C. Necháme vychladnout na roštu. Kolečka spojujeme pikantnější marmeládou. Necháme odležet alespoň 5 dnů.
Dobrou chuť!