Ingredience: | |
špaldová hladká mouka | 300 - 350 g |
panela či jiné sladidlo | 60 g |
vanilkový lusk - vanilka z nej | 1 ks |
vejce | 2 ks |
citron - kůra | 1 ks |
šťáva z citronu | 1 lžička |
České Ghíčko Bio, Alsan bio či máslo | 60 g |
moučkový cukr na posypání | dle potřeby |
špaldová hladká mouka | na podsypání |
Náplň: | |
ovoce (jahody) | dle chuti |
Manžel nám donesl jahůdky, které lákaly k nějaké jahodové mňamce. Když jsme měli naplněná bříška, rozhodla jsem se pro košíčky. Formu lze zvolit kteroukoliv, koláč, košíčky, lze využít i dortovou formu a vytvarovat okraj, fantazii se meze nekladou. Já mám vykrajovátko na košíčky od Tescomy, práce s ním je radost a strašná zábava, vyhrají si i děti. Jde dělat jak kulaté tvary, tak právě tyto luxusní kytičky. Ještě větší radost mi dělá forma na muffiny. Pořizovací cena je vyšší, ale vyplatí se. Žádné vymazávání, vysypávání, bez přichycení těsta, upečené košíčky vyklouznou jak po másle, takže velké nadšení.
Příprava moučníku je strašně jednoduchá. Na pracovní podložku nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého dáme vejce, tuk, panelu, vanilku, citronovou kůru a šťávu z citronu. Vypracujeme těsto, které dáme na 2 hodinky odpočinout. Následně si pomoučníme pracovní podložku, těsto vyválíme a vykrajujeme tvary (viz obrázek). Následně již jen naplníme košíčky libovolnou náplní. Já jsem naplnila pokrájenými čerstvými jahodami a dala upéct. Pečeme na 180°C do zrůžovění, přibližně 10 - 15 minut. Košíčky lze upéci jako korpus a následně až pak naplnit. Lze udělat rovněž "s tvarohem" a ovocem (tato alternativa je zmíněna v poznámce). S touto alternativou tvarohu lze pracovat jak za studena, tak zatepla
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: