Pažitka
Název:

Linecké ovocné košíčky


Linecké ovocné košíčky


Ingredience:
Ingredience:
špaldová hladká mouka300 - 350 g
panela či jiné sladidlo60 g
vanilkový lusk - vanilka z nej1 ks
vejce2 ks
citron - kůra1 ks
šťáva z citronu1 lžička
České Ghíčko Bio, Alsan bio či máslo60 g
moučkový cukr na posypání dle potřeby
špaldová hladká mouka na podsypání
Náplň:
ovoce (jahody) dle chuti
Postup přípravy:

Manžel nám donesl jahůdky, které lákaly k nějaké jahodové mňamce. Když jsme měli naplněná bříška, rozhodla jsem se pro košíčky. Formu lze zvolit kteroukoliv, koláč, košíčky, lze využít i dortovou formu a vytvarovat okraj, fantazii se meze nekladou. Já mám vykrajovátko na košíčky od Tescomy, práce s ním je radost a strašná zábava, vyhrají si i děti. Jde dělat jak kulaté tvary, tak právě tyto luxusní kytičky. Ještě větší radost mi dělá forma na muffiny. Pořizovací cena je vyšší, ale vyplatí se. Žádné vymazávání, vysypávání, bez přichycení těsta, upečené košíčky vyklouznou jak po másle, takže velké nadšení.

Příprava moučníku je strašně jednoduchá. Na pracovní podložku nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého dáme vejce, tuk, panelu, vanilku, citronovou kůru a šťávu z citronu. Vypracujeme těsto, které dáme na 2 hodinky odpočinout. Následně si pomoučníme pracovní podložku, těsto vyválíme a vykrajujeme tvary (viz obrázek). Následně již jen naplníme košíčky libovolnou náplní. Já jsem naplnila pokrájenými čerstvými jahodami a dala upéct. Pečeme na 180°C do zrůžovění, přibližně 10 - 15 minut. Košíčky lze upéci jako korpus a následně až pak naplnit. Lze udělat rovněž "s tvarohem" a ovocem (tato alternativa je zmíněna v poznámce). S touto alternativou tvarohu lze pracovat jak za studena, tak zatepla 

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí14 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno