Těsto: | |
máslo | 100 g |
cukr moučka | 50 g |
vanilkový cukr | 1 balíček |
vejce | 1 ks |
hladká mouka | 220 g |
prášek do pečiva | 1/4 lžičky |
sůl | špetka |
Náplň: | |
tučný tvaroh ve vaničce | 500 g |
cukr moučka | 50 g |
vanilkový cukr | 1 balíček |
vejce | 2 ks |
švestky | dle potřeby |
Drobenka: | |
polohrubá mouka | 100 g |
cukr krupice | 50 g |
máslo | 50 g |
skořice | 1/2 lžičky |
V neděli večer jsme se vrátili z dovolené a doma to vypadalo jak u snědeného krámu. V pondělí dopoledne jsem stihla jen nákup na farmářských trzích, takže jsem se zásobila ovocem a zeleninou, ale to bylo vše. Jelikož potřeba domácího koláče k odpolední kávě byla silná, prohrabala jsem vybílenou lednici a našla jen vejce, máslo a tvarohy, kterým se blížila doba spotřeby. A tak vznikl tenhle koláč - povstal z nouze, ale chuťově nuzný rozhodně není. Linecké těsto, na něm vrstva tvarohu doplněná o švestky a skořicovou drobenku. Tak trochu variace na kynutý koláč se švestkami, ale bez kynutého těsta a s větším množstvím tvarohu.
Těsto:
Máslo necháme povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl, mouku a prášek do pečiva, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.
Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici)
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Náplň:
Švestky omyjeme, odstopkujeme, vypeckujeme a nakrájíme: větší plody na čtvrtiny, menší plody stačí na polovinu. Švestek je potřeba "pohyblivé" množství podle velikosti formy. Mně stačilo asi 450 g (míněno plodů s peckami), pokud máte formu větší, můžete se dostala i na 3/4 až kilo švestek.
Tvaroh, oba cukry a vejce vložíme do mísy a drátěnou metlou v ruce lehce prošleháme a tím spojíme.
Koláčovou formu s těstem vyndáme z lednice, nalijeme na těsto tvarohovou směs a poklademe švestkami řeznou stranou nahoru.
Drobenka:
Studené máslo nakrájíme na kostičky, zasypeme moukou, cukrem a skořicí a rukama vypracujeme sypkou drobenku. Tou bohatě posypeme švestky na vrchu koláče.
Koláč vložíme do trouby pečeme 50-60 minut do zlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový.
Necháme vychladnout a podáváme.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice.
Podrobné info: