Pažitka
Název:

Linecký špaldový koláč s jablky a vanilkou


Linecký špaldový koláč s jablky a vanilkou


Ingredience:
Těsto:
špaldová muka typ 630250 g
povolené máslo125 g
vejce1 ks
třtinový cukr40 g
prášek do pečiva bez fosfátů1/2 sáčku
Náplň:
vanilkový lusk1 ks
velká jablka4 ks
vanilkový bio pudink (prášek)1 sáček
třtinový cukr1 lžíce
Postup přípravy:

Tento koláč je u nás více než oblíbený a žádaný. Naše děti jablka milují a tento koláč také. Prvotní recept je od pana Romana Vaňka, jehož recepty mám moc ráda. Tato finální podoba je upravená dle našich požadavků a hlavně chutí a věřte, vyzkoušet tento koláč stojí opravdu za to.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Jablka si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky. Dáme je do mísy a smícháme je s vanilkovými semínky (lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vybereme semínka a dáme je k nastrouhaným jablkům). K jablkům přidáme pudinkový prášek a promícháme. Dáme stranou.

Připravíme si těsto. V míse smícháme všechny ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, vejce, cukr a povolené máslo a buď robotem, nebo rukou propracujeme na těsto. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme na velikost formy. Na spod formy dáme první plát těsta a na něj navrstvíme jablkovou směs a přikryjeme druhým plátem těsta. Pokud těsto přesahuje tak skrojíme na velikost formy a ze zbytků můžeme vykrojit různé tvary, jimiž ozdobíme vršek koláče. Pečeme v předehřáté troubě cca 25 minut. Po upečení necháme zchladnout a před podáváním případně poprášíme moučkovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno