Těsto: | |
špaldová muka typ 630 | 250 g |
povolené máslo | 125 g |
vejce | 1 ks |
třtinový cukr | 40 g |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1/2 sáčku |
Náplň: | |
vanilkový lusk | 1 ks |
velká jablka | 4 ks |
vanilkový bio pudink (prášek) | 1 sáček |
třtinový cukr | 1 lžíce |
Tento koláč je u nás více než oblíbený a žádaný. Naše děti jablka milují a tento koláč také. Prvotní recept je od pana Romana Vaňka, jehož recepty mám moc ráda. Tato finální podoba je upravená dle našich požadavků a hlavně chutí a věřte, vyzkoušet tento koláč stojí opravdu za to.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Jablka si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky. Dáme je do mísy a smícháme je s vanilkovými semínky (lusk podélně rozřízneme a špičkou nože vybereme semínka a dáme je k nastrouhaným jablkům). K jablkům přidáme pudinkový prášek a promícháme. Dáme stranou.
Připravíme si těsto. V míse smícháme všechny ingredience, tedy mouku, prášek do pečiva, vejce, cukr a povolené máslo a buď robotem, nebo rukou propracujeme na těsto. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme na velikost formy. Na spod formy dáme první plát těsta a na něj navrstvíme jablkovou směs a přikryjeme druhým plátem těsta. Pokud těsto přesahuje tak skrojíme na velikost formy a ze zbytků můžeme vykrojit různé tvary, jimiž ozdobíme vršek koláče. Pečeme v předehřáté troubě cca 25 minut. Po upečení necháme zchladnout a před podáváním případně poprášíme moučkovým cukrem.
Podrobné info: