Ingredience: | |
lískové oříšky | 2 hrnky |
mandlové mléko | 1 hrnek |
vanilkový lusk | 1 ks |
kokosový olej v tuhém stavu | 4 lžíce |
tmavý agáve sirup | 8 lžic |
kakao | 6 lžic |
sůl | 1/2 lžičky |
Tento lískooříškový krém jsem připravovala podle knihy "Sladká Rawmance". Je to vlastně taková zdravá domácí Nutella. Akorát, že Vám po něm nevystřelí hladina cukru do závratné výše a nemusíte se cítit provinile, když si dáte o pár lžic této dobroty navíc. Lískooříškový krém obsahuje zdravé tuky, živiny a je zcela bez konzervantů. A pokud rádi vyrábíte jedlé dárky, můžete ho přelít do malých skleniček s víčkem, ozdobit stuhou a darovat svým blízkým.
Odměřte si do misky kokosový olej ve ztuhlém stavu a dejte ho do vodní lázně rozpustit. Teplota nesmí přesáhnout 42 stupňů. Do mixéru nebo food processoru nasypte lískové oříšky a mixujte na maximální rychlost tak dlouho, než se z ořechů začne uvolňovat tuk. Občas robot vypněte a stěrkou seškrabte ořechy ze stěn. Mixujte dál, až se z ořechů stane olejovitá pasta. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a lžičkou z něj vyškrábněte jadérka, která přidejte do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi. Vyšlehejte směs do jemného krému na maximální rychlost. Krém naservírujte do připravených sklenic, ozdobte sekanými ořechy a podávejte.
Podrobné info: