Ingredience: | |
rozválené listové těsto, nebo polovina klasického | 1 balení (cca 250g) |
měkký tvaroh ve vaničce | 250 g |
žloutek | 1 ks |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
moučkový cukr | 3 lžíce |
velké blumy, nakrájené na měsíčky | 4 ks |
Včera jsem poprvé byla na food festivalu. Třikrát hurá! Takových festivalů se každoročně objeví celé mraky, ale mě to doteď bohužel nějak míjelo. Zaprvé, bydlíme daleko od Prahy a tam se jich holt pořádá nejvíc. Zadruhé, mám smůlu na termíny konání. Když se poprvé objevila zmínka o Apetit pikniku, byla jsem nadšená. Pak jsem ale zjistila, že se kryje s oslavou narozenin mého táty. Další rok byla oslava jiný víkend, zato se tou dobou konal hudební festival přímo u nás v městečku, se spoustou fajn kapel a hlavně s našimi kamarády. Každý rok se našel nějaký důvod, proč to pět nevyjde, ať už v červnu či v září, a i když to byl vždy důvod milý a příjemný (krom jiného moje těhotenství a svatba mojí sestřičky), stejně mě to trochu mrzelo. Až teď se mi poštěstilo trefit se návštěvou rodičů zrovna do doby kdy se tu jeden menší food festival konal, a stálo to za to. Spousta dobrého jídla, ve společnosti přátel a za slunečného počasí. Jsem asi konzerva, ale až na pár červů jsem se raději držela toho, co znám a vím, že mi bude chutnat - husí játra krevety, trhané vepřové, všechno bylo skvělé. Jen to sladké mi přišlo nějaké slabé, asi jsem moc náročná. Pár obyčejných cupcakes, kelímků a la panna cotta, žádné zajímavé kombinace či kreativní zdobení, od food festivalu bych čekala víc. Zdálo se mi, že mezi návštěvníky asi nejvíc vedla rolovaná zmrzlina a ani se tomu nedivím, je to zážitek i pro oko. O to víc se ale těším na nějaký další festival příští rok, třeba to konečně zase vyjde!
Tenhle koláč není zrovna festivalový hit, doma ale zmizel jedna dvě. Snadná příprava, křehké listové těsto a šťavnatá ovocná náplň, to je někdy ta nejlepší kombinace.
Troubu předehřejeme na 200°C. Na náplň vidličkou prošleháme tvaroh, žloutek, vanilku a cukr (množství cukru si doladíme podle chuti). Listové těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem (klasické nejdříve na lehce pomoučněném vále vyválíme na plát odpovídající rozměrům plechu, který máme k dispozici), propícháme ho vidličkou. Potřeme ho náplní, přičemž z každé strany necháme zhruba 3 cm volné okraje, a poklademe blumami. Okraje těsta přehneme dovnitř a lehce přitiskneme na náplň. Můžeme je ještě potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat lžící cukru krystal (nedělala jsem to, proto ani neuvádím v ingrediencích). Pečeme dozlatova, zhruba 20 - 25 minut.
Podáváme ještě teplé nebo až po zchladnutí, sníme ideálně ještě ten samý den (koláč je dobrý i druhý den, ale náplň může trochu rozmočit těsto).
Podrobné info: