droždí | 15 g |
cukr | 30 g |
hladká mouka | 250 - 300 g |
mléko | 1/2 l |
vejce | 1 ks |
sůl | špetka |
citronová kůra | dle chuti |
kysaná smetana | 1 kelímek |
vanilkový cukr | dle chuti |
ovoce | na ozdobení |
Ingredience: |
Den můžete začít sladkou snídaní v podobě lívanečků, nebo si je dát po obědě jako dezert....
Droždí rozmícháme s troškou cukru a mouky, přidáme část vlažného mléka, dobře rozmícháme a zakryté necháme kynout. Poté přidáme špetku soli, citronovou kůru, vejce, ostatní cukr, a střídavě mouku a mléko, dokud nám nevznikne těsto bez žmolků. Vzniklé těsto zakryjeme a necháme asi půl hodiny kynout. Pak tvoříme lívance a smažíme na lívanečníku. Kysanou smetanu osladíme vanilkovým cukrem. Můžeme ozdobit ovocem dle své chuti či možností. Z tohoto množství připravíte asi 10 lívanečků.
Podrobné info: