Ingredience: | |
vejce | 3 ks |
celozrnná špaldová mouka | 115 g |
bezfosfátový prášek na pečení | 1 a 1/2 lžičky |
mléko | 140 ml |
třtinový cukr | 1 lžička |
chia semínka | 2 lžíce |
goji - kustovnice čínská | 2 lžíce |
sůl | špetka |
čerstvé maliny | 125 g |
zakysaná smetana | 4 lžíce |
kvalitní bílý jogurt | 2 lžíce |
cukr moučka | dle chuti |
cukrová vata | dle chuti |
rostlinný olej | dle potřeby |
Trocha extravagance! Cukrová vat na lívance! A proč by ne. Zírala na mě z nákupní tašky, krásně ladila k malinám a dodala lívancům zase něco navíc.
Lívancové těsto
1. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků do dvou středně velkých nádob.
2. Ke žloutkům přidejte mouku, prášek do pečiva, třtinový cukr, chia semínka, goji, mléko a důkladně smíchejte.
3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh.
4. Sníh opatrně zapracujte do směsi.
5. Na středně rozpálenou pánev, potřenou rostlinným olejem (používejte štětec, tuk tak budete mít po celé pánvi a jen v tenké vrstvě), nalévejte postupně těsto (pokud chcete mít dokonalé tvary, můžete použít i speciální pánev na lívance).
6. Jakmile jde lívanec lehce od pánve, je nafouknutý a má zlatavé okraje - můžete jej obrátit. Pánev nemějte příliš rozpálenou - lívance by se připlovali.
7. Na druhé straně smažte jen maximálně 30 sekund.
8. Takto postupujte i se zbytkem těsta.
Malinový krém
1. Zakysanou smetanu smíchejte spolu s jogurtem.
2. Přidejte omytou část malin a společně rozmixujte.
3. Dochuťte moučkovým cukrem dle potřeby.
4. Případně můžete dát rovnou vše do chopperu/kuchyňského robota a rozmixovat vše v něm.
Dokončení
1. Hotový lívanec vždy potřete malinovým krémem a dejte na něj pár malin. Přikryjte dalším lívancem a takto postupujte, dokud nebudou mít lívance vámi požadovanou výšku.
2. Na vrchní lívanec dejte větší lžíci malinového krému, ozdobte malinami a kusem cukrové vaty.
Podrobné info: