Pažitka
Název:

Lívance s domácí višňovo-rybízovou marmeládou


Lívance s domácí višňovo-rybízovou marmeládou


Ingredience:
Marmeláda:
vypeckované višně1 kg
likér Créme de Cassis1 dcl
vanilkový lusk1 ks
Pektogel1 balení
krupicový cukr800 g
kuličky černého rybízu velká hrst
kuličky červeného rybízu velká hrst
Lívance:
zakysaná smetana400 g
vejce2 ks
hrubá mouka200 g
prášek do pečiva1/2 balíčku
sůl špetka
olej na smažení dle potřeby
ušlehaná šlehačka dle potřeby
marmeláda připravená dle návodu dle potřeby
Postup přípravy:

Léto s sebou přináší spoustu ovoce, ze kterého můžete připravit opravdové lahůdky.

Za oknem se právě teď honí všichni čerti, kteří nás vyhnali od bazénu. Ale to vůbec nevadí, slíbila jsem dětem lívance, a protože tady mám i čerstvě uvařenou marmeládu, budou právě s ní. Mám pro vás recept na obojí a uvidíte, že si chuť báječně smetanových lívanců a nakyslé marmelády zamilujete.

Hlavně marmeládu musíte rozhodně vyzkoušet, protože ukrývá nejen ovoce, ale také vůni vanilky a báječného likéru Creme de Cassis. Kuličky rybízu nechávám vždy schválně celé a téměř nevařím, aby udělaly tu správnou strukturu. Nebudu lhát, když řeknu, že je to jedna z mých nejlepších marmelád.

Višně nasypte do velkého hrnce, podlijte dvěma lžícemi vody a nechte je pustit šťávu. Do hrnce také vlijte likér a přidejte i vyškrábnutou dužinu z vanilkového lusku, a také celý prázdný lusk.  Za stálého míchání vše vařte na mírném plameni, dokud směs nezačne houstnout. Můžete propasírovat přes jemné síto, ale není to vůbec nutné.

Pektogel smíchejte s dvěma lžícemi cukru a nasypte do višňové směsi. Míchejte a počkejte až směs začne znovu vařit. Vařte asi 3 minuty (začne-li se vám dělat pěna, sbírejte ji pomocí lžíce) a pak postupně vmíchávejte zbylý cukr.

Znovu uveďte do varu a vsypte rybíz. Vařte další 3 minuty a poté zkontrolujte na vychlazeném talířku, jestli vám marmeláda správně želíruje. Pokud se vám bude zdát řídká, ještě směs za stálého míchání vařte.

Hotovou marmeládu nalijte do čistých sklenic, pořádně uzavřete a nechte vychladit dnem vzhůru.

V zakysané smetaně rozšlehejte vejce a přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Na rozpálené nepřilnavé pánvi potřené olejem smažte lívanečky z obou stran dozlatova.

Hotové je ozdobte ušlehanou šlehačkou a rozehřátou marmeládou.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno