Pažitka
Název:

Lívance s ovocným pudinkovým rozvarem


Lívance s ovocným pudinkovým rozvarem


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá nebo hladká mouka300 g
cukr krupice40 g
droždí15 g
mléko500 ml
máslo20 g
vejce2 ks
sůl5 g
kůra z jednoho citronu dle chuti
muškátový oříšek špetka
jahody10 ks
ostružiny2 hrsti
vanilkový extrakt pár kapek
vanilkový cukr, nebo semínka z půlky vanilkového lusku dle chuti
pudinkový prášek2 lžičky
cukr (nepoužijeme-li vanilkový cukr) dle chuti
Postup přípravy:

Dnes mám pro vás recept na kynuté lívance, které skvěle doplňuje rozvar z ovoce a pudinku. 

Droždí utřeme se lžičkou cukru dotekuta, poté přidáme lžíci mouky a trochu vlahého mléka, umícháme řídké těstíčko a necháme v teple vzejít kvásek. Do mís dáme zbylou mouku cukr, strouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek a sůl. Zbylé mléko ohřejeme a rozpustíme v něm máslo - když zchladne, rozmícháme v něm žloutky (je důležité, aby bylo mléko pouze vlahé, jinak se v něm žloutky srazí). Do mísy s moukou přidáme hotový kvásek a za stálého míchání přiléváme mléko s máslem a žloutky, dokud nevymícháme hladké těsto. To necháme na teplém místě vykynout tak, aby zdvojnásobilo svůj objem. Poté do něj lehce vmícháme tuhé vyšlehané bílky a necháme ho ještě trochu vykynout. 

Těsto smažíme v dobře vymazaném lívanečníku z jedné strany tak dlouho, dokud není na povrchu pevné a nejde pohodlně otočit. Hotové lívanečky můžeme nechat okapat na ubrousku a poté servírujeme podle chuti, posypané skořicovým cukrem, s jogurtem, zakysanou smetanou, nebo s ovocným rozvarem*.

*Jahody nakrájíme na kousky a společně s ostružinami je na mírném plameni rozvaříme. Podle chuti dosladíme, přidáme vanilku a pudinkový prášek a asi 1 minutu provaříme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno