Ingredience: | |
losos (filet) | 450 g |
brambory | 450 g |
mrkev | 1 ks |
rybí vývar (zeleninový, kuřecí) | 1,2 l |
smetana ke šlehání | 250 ml |
máslo (ideálně přepuštěné) | 50 g |
pórek | 1 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
čerstvý kopr | k podávání |
Smetanová lososová polévka s koprem v poslední době kouká z každého časopisu. Tahle verze je z Apetitu a kombinace lososa, kopru a brambor je podle mé chuti neodolatelná.
Navíc je to takové na první pohled luxusní jídlo a přitom vám na něj stačí jeden vařič.
Ideální třeba na víkendové vaření na chalupě.
V hrnci rozehřejte máslo a přidejte na tenká kolečka krájený pórek (pouze bílou a světle zelenou část). Na mírném ohni nechte asi 7 minut zesklovatět (pozor, pórek by neměl zhnědnout ani se připéct).
Mrkev nakrájejte na tenká kolečka a brambory na kostičky.
Do hrnce přilijte vývar, přidejte nakrájenou zeleninu a vařte na středním plameni 20 minut, nebo dokud nejsou brambory skoro hotové.
Lososa zbavte kůže a případných kostí. Pokrájejte na kostky a přidejte do hrnce. Přilijte i smetanu a přiveďte k varu. Poté ihned stáhněte z ohně, chvilku počkejte, ať není polévka úplně vařící a přidejte nadrobno posekaný kopr. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte chvilku odstát, ať se polévka koprem krásně provoní (tak 10 minut) a můžete podávat.
Podrobné info: