Ingredience: | |
brambory | 1 kg |
hladká mouka | 300 g |
sůl | dle chuti |
LOKŠE jsou velmi starou recepturou u nás, ale i na Slovensku. Lokše chutnají skvěle NA SLANO- posypat brynzou a pažitkou, nebo lučinou utřenou s česnekem, nebo mohou posloužit jako příloha k masové směsi, pečínce atd.
Lokše však chutnají báječně i NA SLADKO – možno podávat stočené jako palačinky, plněné tvarohem, marmeládou, povidly, mákem, nebo jen tak se skořicovým cukrem. Mou nejoblíbenější variantou jsou Lokše s bílou kávou, jak obyčejné a tak skvostné jídlo.
Jinak pojem Lokše se neužívá všude stejně a tak plackám z brambor, mouky a soli, říkají třeba na Vysočině Pekáče, v Mistříně Přesňáky, v Hodoníně Patenty, v Šardicích Magaše, na Slovensku Grob, jinde jim zase říkají Žebrácké placky, nebo Laty. Jeden pokrm a tolik jmen, není to úžasné? JAK SE JIM ŘÍKÁ U VÁS?
Brambory uvařit ve slupce, oloupat a nechat vychladnout. Poté je nastrouhat na jemném struhadle, stejně tak, jako se strouhají na bramborové knedlíky. Poté na vále zpracuji nastrouhané brambory, mouku a trochu sole v hladké nelepivé těsto. Po vypracování těsta si udělám váleček, který nakrájím na stejné díly. Každý díl jemně podsypu a vyválím na placku cca 3 mm vysokou.
Staročeský recept je tak, že by se lokše měly péci na "sucho" na litinové plotýnce, tu však nemám, takže jsem jemně pomašlovala (opravdu malinko) teflonovou pánev a opékala z obou stran. lokše tvoří při pečení puchýřky, což je správné. Po vyjmutí z pánve ještě teplé lokše potřít sádlem, nebo máslem. Jakmile jsou lokše navrstvené na talíři, přikryjte je mísou, tak aby "zvláčněly".
Podrobné info: