Ingredience: | |
losos bez kůže | 1 filet (cca 900 - 1000 g) |
větší červená řepa | 2 ks |
třtinový cukr | 150 g |
hrubá sůl | 150 g |
čerstvě drcený černý pepř | 1 lžíce |
bobkový list rozlámaný na malé kousky | 2 ks |
drcené kuličky jalovce | 4 ks |
nasekaný estragon | 2 vrchovaté lžíce |
čerstvý kopr | 1 svazek |
Dip: | |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
jemně sekaný kopr | hrst |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Doma se nemůžeme dohodnout. Je lepší Gravad lax marinovaný s citrusovou kůrou nebo s bylinkami a červenou řepou? Jestli se také nemůžete rozhodnout, tak ten s citrusovou kůrou se mi zdá trochu vánoční. Asi to dělají nejen pomeranče, ale i koření. A losos s červenou řepou je jarní a letní. S čerstvým koprem a estragonem. Lahůdka!
Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo (je dobré použít gumové rukavice). Přidejte cukr, sůl, všechno koření a jemně sekané bylinky. Směs dobře promíchejte.
Připravte si nádobu s rovným dnem, přibližně velikosti lososového filetu. Na dno navrstvěte polovinu směsi, položte lososa a překryjte druhou půlkou směsi. Vše přetáhněte potravinovou fólií a zatižte, například prkýnkem.
Namarinovaného lososa uložte na 2 dny do ledničky.
Po 2 dnech vyndejte lososa z marinovací směsi, opláchněte a osušte. Nasekejte nadrobno druhou půlku svazku kopru a lososa v něm z obou stran obalte.
Krájejte na tenké plátky a podávejte s dipem ze zakysané smetany.