Pažitka
Název:

Losos na tymiánovém másle se salátem z teplých brambor, špenátu a šalotky


Losos na tymiánovém másle se salátem z teplých brambor, špenátu a šalotky


Ingredience:
Ingredience:
losos2 ks (cca 380g)
máslo20 g
tymián4 - 5 větviček
malé brambory6 ks
šalotka2 ks
listový špenát120 g
olivový olej3 lžíce
vinný ocet s příchutí extragonu1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Jaro se už opravdu hlásí o slovo a díky krásnému počasí se mění i chutě a styl vaření v naší kuchyni. Díky dnu plnému slunce se mi nechtělo trávit moc času v kuchyni a chtěla jsem něco lehkého. Kombinace lososa a salátu z teplých brambor, špenátu a šalotky byla správná volba. Jídlo bylo nejen lehké, ale i plné barev a vůní.

Brambory si ve slupce omyjeme a kartáčkem nebo houbičkou očistíme. Dáme vařit do vody cca 15 minut, a to do poloměkka. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a předvařené brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme na plech vyložený pečící folií společně se šalotkou rozdělenou na měsíčky. Pokapeme olivovým oleje a mírně osolíme. Pečeme cca 15 minut. Mezitím si spaříme špenát a připravíme zálivku.
Zálivku připravíme smíchání olivového oleje, vinného octa a soli a pepře. Vše promícháme ve velké míse. Jakmile jsou brambory a šalotka upečené, dáme je do mísy se zálivkou, přidáme spařený špenát a opatrně promícháme.
Na pánvi si rozpustíme máslo s trochou oleje a přidáme větvičky tymiánu. Lososa vložíme do rozpáleného másla, kůží dolů a přeléváme tymiánovým máslem. Opékáme z jedné i druhé strany dorůžova. Poté ještě přendáme lososa na plech a dáme do vyhřáté trouby (200 stupňů), a to na cca 6-7 minut.
Lososa podáváme na salátu z teplých brambor, špenátu a šalotky.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno