Ingredience: | |
losos | 2 ks (cca 380g) |
máslo | 20 g |
tymián | 4 - 5 větviček |
malé brambory | 6 ks |
šalotka | 2 ks |
listový špenát | 120 g |
olivový olej | 3 lžíce |
vinný ocet s příchutí extragonu | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Jaro se už opravdu hlásí o slovo a díky krásnému počasí se mění i chutě a styl vaření v naší kuchyni. Díky dnu plnému slunce se mi nechtělo trávit moc času v kuchyni a chtěla jsem něco lehkého. Kombinace lososa a salátu z teplých brambor, špenátu a šalotky byla správná volba. Jídlo bylo nejen lehké, ale i plné barev a vůní.
Brambory si ve slupce omyjeme a kartáčkem nebo houbičkou očistíme. Dáme vařit do vody cca 15 minut, a to do poloměkka. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a předvařené brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme na plech vyložený pečící folií společně se šalotkou rozdělenou na měsíčky. Pokapeme olivovým oleje a mírně osolíme. Pečeme cca 15 minut. Mezitím si spaříme špenát a připravíme zálivku.
Zálivku připravíme smíchání olivového oleje, vinného octa a soli a pepře. Vše promícháme ve velké míse. Jakmile jsou brambory a šalotka upečené, dáme je do mísy se zálivkou, přidáme spařený špenát a opatrně promícháme.
Na pánvi si rozpustíme máslo s trochou oleje a přidáme větvičky tymiánu. Lososa vložíme do rozpáleného másla, kůží dolů a přeléváme tymiánovým máslem. Opékáme z jedné i druhé strany dorůžova. Poté ještě přendáme lososa na plech a dáme do vyhřáté trouby (200 stupňů), a to na cca 6-7 minut.
Lososa podáváme na salátu z teplých brambor, špenátu a šalotky.