Ingredience: | |
olivový olej | dle potřeby |
losos | 650 g |
tymián | dle chuti |
citron | 1/2 ks |
sůl | dle chuti |
Rulandské šedé, bílé jakostní víno odrůdové polosuché | dle potřeby |
brambory | dle potřeby |
Losos patří mezi naše oblíbené ryby, a když jsem dostala chuť na víno, blesklo mi hlavou, že by to vůbec nemuselo být špatné a jsem moc ráda, že jsem spojení ryby a vína riskla a my si opět moc pochutnali. Tymián nám na rybě nesmí chybět a stejně tak citron, určitě se k této kombinaci vrátím.
Omytého lososa naporcujeme, zbavíme případných kostí, osolíme, pokapeme citronem a na každý filet dáme větvičku čerstvého tymiánu, necháme marinovat, přiklopíme alobalem a dáme do lednice. S citronem nešetříme. Hodinu před pečením přidáme bílé víno, kterým lososa polijeme a necháme opět pod alobalem v lednici. Lososa vyjmeme z lednice a na rozehřátém olivovém oleji opečeme z obou stran. Podáváme s opečeným bramborem. Brambory jsem oloupala, rozkrájela, osolila, přidala větvičky tymiánu, zalila olivovým olejem a upekla dozlatova.
Podrobné info: