Ingredience: | |
losos | 150 - 200 g |
brambory | 4 ks |
zakysaná smetana | 100 g |
smetana ke šlehání nebo plnotučné mléko | dle potřeby |
extra panenský olivový olej | trochu |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
rozmarýn | špetka |
máslo | plátek |
Vzhledem k tomu, že losos je nejoblíbenější ryba u nás v Česku, tak si myslím, že variací a receptů na něj není nikdy dost. Tento recept je založen na jednoduchosti a přirozené chuti všech surovin.
Nejdřív si udělejte bramborovou kaši. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kousky. Vložte kousky brambor do hrnce s osolenou vodou a uvařte je. Mělo by to trvat tak 15 - 20 minut. Až budou brambory uvařené, tak je sceďte, přidejte k nim plátek másla a podle oka smetanu nebo mléko. Brambory buď prošťouchejte, nebo rozmixujte tyčovým mixérem a podle chuti dosolte. Lososa osolte, opepřete a vmasírujte do něj olivový olej a sušený rozmarýn. Pánev si dejte rozehřát na sporák. Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje a položte lososa kůži na pánev. Lososa opečte z obou stran. Kůži můžete opéct prudce, ale až ho otočíte, tak plamen ztlumte a opékejte ho spíš pomalu. Losos by neměl být vysušený, uvnitř může být klidně i syrový, pokud vám syrové ryby nevadí. Lososa podávejte s bramborovou kaší a doplňte ho zakysanou smetanou, kterou jemně osolte a opepřete.
Podrobné info: