Ingredience: | |
losos | 4 větší filety (nebo 8 malých) |
čočka | 100 g |
kořenová zelenina | 50 g |
cibule | 30 g |
česnek | 4 stroužky |
kuřecí vývar | 20 ml |
citron | 1 ks |
máslo | 2 lžíce |
mouka | 1 lžička |
cukr | 1 lžíce |
tymián | 2 větvičky |
sůl | špetka |
černý pepř | špetka |
ocet balsamiko | dle chuti |
čerstvá máta | na dochucení |
olej | trochu |
Trošku divoká kombinace čočky a lososa, ale za to příjemně překvapující. Vřele doporučuji vyzkoušet. (u nás skoro vylízané talíře)
Čočkové ragú:
Čočku namočíme cca na 2 hodiny před vařením. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a kořenovou zeleninu na kostičky. V hlubší pánvi orestujeme cibuli s česnekem. Přidáme zeleninu a ještě chvíli dál restujeme. Poté přidáme scezenou čočku a podlijeme vývarem. Čočku vaříme téměř do měkka a poté zahustíme jíškou. Poté ještě cca 10 minut provaříme. Hotovou čočku dochutíme balsamikem, cukrem, solí, pepřem, čerstvou citronovou kůrou a nakonec přidáme nasekanou čerstvou mátu. Před podáváním přimícháme ještě oříšek másla.
Losos:
Lososa osolíme a opepříme. Stranu s kůží posypeme moukou a dáme opéci do rozpáleného oleje na cca 3-4 minuty. Přidáme zbylý rozdrcený česnek a tymián. Filety opečeme krátce i z druhé strany. Pánev odstavíme a necháme ještě chviličku "dopéct". Před podáváním pokapeme lososa citronovou šťávou.