Ingredience: | |
losos | 2 porce |
30% smetana | 150 ml |
suché bílé víno | 100 ml |
citron | 1/2 ks |
čerstvý kopr | 2 hrsti |
mražený hrášek | 350 g |
máslo | 100 g |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Losos a kopr je osvědčená a chutná kombinace. Dnes jsem navíc připravila ještě hráškové pyré. Vše k sobě krásně ladilo a my si neskutečně pochutnali.
Máslo rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu pomalu rozpustíme v rendlíku, přidáme víno a smetanu a pomalým varem tekutinu zredukujeme na polovinu. Tu dochutíme solí, pepřem a citronem podle potřeby ke konci do ní vmícháme nadrobno nasekaný kopr (omáčku dále nevaříme, jinak kopr ztratí svěžest). Hrášek uvaříme ve vodě (v takovém případě poté vodu slijeme a necháme stranou na případné naředění pyré a nebo další použití - polévka), nebo ho uvaříme v páře. Rozmixujeme ho dohladka, podle potřeby naředíme, osolíme a na konec v pyré rozpustíme durhou třetinu másla. Lososa omyjeme, osušíme ho papírovou utěrkou, osolíme a opepříme podle chuti. Osmažíme ho z obou stran zprudka na zbytku másla (pokud je s kůží tou nejprve dolů, u velmi čerstvých ryb se doporučuje kůži několikrát naříznout, aby se filet nezkroutil). Doba smažení je individuální podle tloušťky filetu, obecně ale platí, že ho není třeba dlouho týrat, aby se nevysušil.
Podrobné info: