filet z lososa (po 100 - 150 g) | 2 ks |
mořská hrubá sůl | špetka |
chilli koření | dle chuti |
máslo + 10 g k bramborám | 20 g |
žampiony | 6 ks |
čerstvé lístky špenátu | 130 g |
zakysaná smetana | 1 - 2 lžíce |
česnek | 4 stroužky |
mléko | trochu (20 ml) |
kmín | špetka |
brambory | dle potřeby |
Ingredience: |
Od té doby, co žiju v Oslu, jsem se zamilovala do ryb snad ještě víc než kdy předtím. Hlavně do lososa.
Líbí se mi, že se s ním dá dělat spoustu věcí. Že je zdravý, výživný a chutný. Vím, že doma v ČR není úplně nejjednodušší a nejlevnější kupovat lososa, ale berte tento recept jako skvělý typ na ne tak úplně tradiční slavnostní oběd či večeři :).
Dejte vařit vodu, osolte, okmínujte. Mezitím si oškrabejte brambory, omyjte a nakrájejte na malé kousky. V momentě kdy začne voda vřít, do ní vložte brambory a vařte, dokud nebudou měkké (10-15min).
Předehřejte si troubu na cca 70-75 C. Omyjte/oloupejte si žampiony, nachystejte lososa a rozpalte si pánev s kouskem másla. Pak do ní vložte lososa a celé žampiony hlavičkou dolů. Všechno osolte a na lososa přidejte i chilli. Lososa opékejte z obou stran 4-5min. Žampiony otáčejte po bocích. Až bude všechno hotové, vezměte malý pekáček, vložte do něj lososa i žampiony a dejte do trouby, nechte lososa i žampiony „dojít“. Navíc zůstanou teplé.
Do nově volné pánvičky na zbytek másla vsypte umytý špenát, přidejte nastrouhaný česnek, hrubou sůl, chvíli povařte a přidejte smetanu, promíchejte a na mírném ohni nechte stát
V té době už asi budete mít hotové brambory, tak je slijte, přesuňte do mísy, přidejte kousek másla a trochu mléka, nejdřív trochu „rozšťouchejte“ vidličkou a pak rozmixujte mixérem. Podle potřeby dosolte.
Lososa vytáhněte z trouby a můžete podávat. Dobrou chuť :)
Podrobné info: