Ingredience: | |
lilek | 1 ks |
sůl | dle chuti |
sušený česnek | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
Tataráček: | |
losos bez kůže | cca 200 g |
nadrobno pokrájená pažitka | 1,5 lžíce |
menší jarní cibulka | 1 ks |
sůl | dle chuti |
olivový olej | 1 lžíce |
šťáva z limetky | dle chuti |
Že má být v lososovém tataráku kopr? Ano, jistě. A vy také pořád jíte dokola to samé? Zkuste to s pažitkou, sami poznáte, jak nepatrný rozdíl dodá téhle delikatese úplně jiný šmrnc.
Originální lososový tatarák má v sobě kromě kopru šalotku. V receptu je nahrazená jarní cibulkou. Šalotka má možná trochu nasládlejší ocásek, ale v palčivosti na tom jsou tyhle dvě cibulky hodně podobně. Co se týče limetky, mohlo b vás zajímat, proč ne citron, ale zrovna limetka. Citron by lososa "spálil", limetka je méně agresivní, a proto si tatarák zachová hezčí barvu. I její chuť je samozřejmě benefit. Jako první do tataráku přimíchejte olej, ten kousky lososa ještě trochu ochrání před vyblednutím.
Pamatuji si dobu, kdy lilek přicházel do našich kuchyní jako cosi neznámého. Nevěděli jsme o něm moc, jen to, to, že je fialový, že nám může vadit nahořklá chuť a že se musí před tepelnou úpravou nasolit. Teď už víme, že lilek není jen fialový, že hořkost není zásadou a že nasolení je potřeba jen v případě, kdy přemíra tekutiny bude na škodu - třeba při grilování nebo zapékání. Lilek je mimochodem super zelenina, kterou využijete asi na 1000 a 1 způsob. Ať už je to zmiňované grilování, zapékání, do dipu, zahuštění zeleninových pokrmů do těstovin, pomazánek... co dál? Je toho spousta. Budu ráda, když mi nějaké vaše oblíbené lilkové recepty pošlete a teď pojďme na recept.
A poslední point: to by bylo, abych nezmínila, že se tenhle předkrm hodí k bílému vínku.
1. Lilek nakrájejte na plátky silné 1 cm. Osolte z obou stran a nechte vybrečet. Po cca 15 minutách osušte plátky lilku z obou stran a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Lehce posypte sušeným česnekem a decentně pokapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte asi 20 minut.
2. Lososa nakrájejte na drobné kostičky. V míse promíchejte s pokrájenou pažitkou, jarní cibulkou pokrájenou najemno, s limetkovou šťávou, solí a olejem.
3. Tataráček servírujte na opečeném lilku spolu s tmavým chlebem nebo toustíky.
Podrobné info: