Název:Loupáčky
Ingredience:
Ingredience: |
mléko | 350 ml |
máslo | 140 g |
hladká mouka | 800 g |
moučkový cukr | 80 g |
domácí vanilkový cukr | 2 lžíce |
žloutek | 2 ks |
droždí | 1 ks (42 g) |
citronová kůra | dle chuti |
bílek | na potření |
mák | na posypání |
Postup přípravy:Loupáčky mám spojené s dětstvím. Loupáčky a kakao patřily k sobě a hodně často jsme je mívali ke svačině ve školce. Dneska se tomu snad už ani loupáčky neříká, setkala jsem se v obchodech s názvem makovky. Pro mě to ale naždy budou jen a pouze loupáčky. Naše děti mají dost často chuť na něco sladkého, ale suchého. No a loupáčky jsou přesně tím pravým. Takže pokud i vy chcete zavzpomínat na dětství a loupáčky si zrovna jako já s dětstvím spojujete, zde vám nabízím recept, který jsem našla na stránkách Moniky Brýdové.
Z trošky vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžičky cukru a lžičky mouky si necháme na teplém místě vzejít kvásek. Máslo necháme rozpustit a nastrouháme kůru z jednoho Bio citronu. Do prosáté mouky přidáme žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr, nalijeme zbytek vlažného mléka, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec kvásek a zpracujeme těsto. To necháme na teplém místě zhruba 3/4 hodiny nakynout.
Těsto si rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vyválíme kulatou placku a tu ještě rozdělíme na osminky, které už pak vytvarujeme to tvaru loupáčků. Loupáčky položíme na plech na pečičí papír, potřeme bílkem, posypeme mákem a pečeme v předem vyhřáté
troubě na 175 stupňů do doby, než získají typickou barvu :-) Z dávky upečete 32 kousků menších loupáčků.
Podrobné info:
Počet porcí32 porcí
Čas přípravy90 min
Autor:
zavřít okno