Ingredience (12 loupáčků): | |
vlažné mléko | 225 ml |
hladká mouka | 500 g |
krupicový cukr | 60 g |
sádlo* | 50 g |
čerstvé droždí | 30 g |
vejce L** | 0,5 ks |
sůl | špetka |
Na dokončení: | |
vajíčko | na potření |
celý (nemletý) mák | na posypání |
Recept na tyhle loupáčky jsem našla u babičky v sešitu. Po prvním upečení jsem byla doslova v šoku. Nevím proč, ale nečekala jsem, že to na chuť budou úplně přesný loupáčky. Akorát tak čerstvé je nikde neseženete.
Do mísy dejte mouku, cukr, změklé sádlo, vejce a špetku soli. Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a přilijte do mísy. Vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozdělte na 2 bochánky, zlehka je poprašte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
Po 45 minutách rozválejte bochánky na 2 kulaté placky, asi 0,5 cm vysoké.
Každou placku rozdělte na 6 trojúhelníků. Každý trojúhelník zamotejte od širší části směrem ke špičce. Ohněte do tvaru rohlíku, konce trochu umáčkněte a nechte na plechu vyloženém pečícím papírem kynout ještě 45 minut.
Vykynuté loupáčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem.
Pečte na 160°C přibližně 15 minut. Doku nebudou mít krásnou zlatohnědou barvu.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: